Вулвит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вулвит
Класификация и външни ресурси
МКБ-10N76.3, N76.4
МКБ-9616.10
База данни
DiseasesDB
14017
База данни
MedlinePlus
001445
Мед. рубрики MeSHD014847

Вулвитът е възпаление на вулвата – външните женски гениталии на бозайниците, които включват големите срамни устни, малките срамни устни, клитора и входа на влагалището. Той може да се появи съвместно с вагинит. Причинителите на заболяването може да са патогенни микроорганизми като ешерихия коли, стрептококи, стафилококи и дрожди.

Вулвит може да бъде причинен при деца от паразити като:

  • Enterobius vermicularis – въпреки че засяга предимно перианалната област, той също може да причини сърбеж и възпаление на вулвата. Лекува се с албендазол.
  • Candida albicans – редки са инфекциите при деца и по-често при кърмачета след антибиотична терапия и при деца с диабет или имунна недостатъчност. Инфекциите предизвикват червен вулварен обрив. Лекува се с бутоконазол, клотримазол или миконазол.
  • Streptococcus pyogenes – инфекциите се характеризират с тъмночервено обезцветяване на вулвата и входа на влагалището и причиняват болка, сърбеж, кървене и дизурия. Те се лекуват с антибиотици.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hoffman, Barbara, Schorge, John, Bradshaw, Karen. Williams Gynecology, Third Edition. McGraw Hill Professional, 22 април 2016. ISBN 9780071849098. (на английски)