Джон Мичъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Мичъл
John Michel
английски геолог
Роден
Починал
21 април 1793 г. (68 г.)
Торнхил, Йоркшър, Англия

Религияангликанство
Учил вКуинс Колидж
Научна дейност
ОбластФизика, геология
Работил вКеймбриджки университет
Известен счерни дупки, сеизмология, маса за Земята
Тази статия е за британския учен. За канадската музикантка вижте Джони Мичъл.

Джон Мичъл (на английски: John Michell; 25 декември 1724 – 29 април 1793) е виден английски естествоизпитател, геолог и свещеник от графство Йоркшър.

Занимава се с астрономия, оптика и гравитация, като едновременно е теоретик и експериментатор. Открива вълновата природа на разпространение на земетресенията, извършва ред оригинални изследвания на магнетизма и гравитацията, предвижда възможността за съществуване на черните дупки.

Първи предлага да се използва торзионна везна за определяне на гравитационната константа и построява прототип на прибор за измерване на масата на Земята, но не успява да проведе самостоятелно експеримента и изчисленията. След смъртта му неговата научна апаратура преминава у Хенри Кавендиш, който и изчислява масата на нашата планета[1].

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((ru)) КАВЕНДИШ, ГЕНРИ, Энциклопедия Кругосвет.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мичелл, Джон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​