Хенри Кавендиш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хенри Кавендиш
английски учен
Cavendish Henry signature.jpg
Роден 10 октомври 1731
Ница, Сардинско кралство
Починал 24 февруари 1810
Лондон, Великобритания
Местожителство Англия, Франция
Гражданство Англия
Националност англичанин
Професия физик, химик
Алма матер Кеймбриджки университет
Известен с откритието на водорода
Хенри Кавендиш в Общомедия

Хенри Кавендиш (на английски: Henry Cavendish) е английски учен, работил в областта на физиката и химията и член на Лондонското кралско научно общество. Известен е най-вече с откритието на водорода, който той нарича „запалим въздух“. По-късно Антоан Лавоазие повтаря неговия опит и дава името на елемента.

Роден е на 10 октомври 1731 г. в Ница, където семейството му се намира по това време. Баща му е лорд Чарлс Кавендиш, девонширски херцог, а майка му лейди Ан Грей. Започва да учи в Кеймбриджкия университет през 1749 година, но през 1753 го напуска преди да е завършил. Той наследява огромно състояние, което използва почти изцяло за своите научни експерименти.

Освен откритието на водорода, Кавендиш има и други постижения - отделя в чист вид въглероден диоксид и водород, установява състава на въздуха като смес от кислород и азот, пресмята масата и средната плътност на Земята, както и универсалната гравитационна константа.[1]

Известен е с изключителната си благотворителна дейност. Той е много стеснителен и изглежда като странен чудак в очите на повечето хора, които го познават. Избягва контакта с жени.[2] Много от неговите открития и експерименти не са публикувани и стават известни едва през XIX век след като Джеймс Кларк Максуел започва да изучава подробно архивите на Хенри Кавендиш. Ученият умира в Лондон на 24 февруари 1810 година.

Книги онлайн[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Наука и техника:физика, Кругосвет
  2. Биография, peoples.ru