Лондон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Англия. За американския писател вижте Джек Лондон.

Лондон
London
Знаме    Герб
London collage.jpg
Англия
Red pog.png
Лондон
Голям Лондон
Red pog.png
Лондон
Страна Флаг на Великобритания Великобритания
Съставна страна Флаг на Англия Англия
Церем. графство Голям Лондон
Адм. графство Голям Лондон
Площ 1572 km²
Надм. височина 24 m
Население (2011) 8 174 100 души
5200 души/km²
Кмет Борис Джонсън (КП)
Телефонен код +44 20
Официален сайт london.gov.uk
Лондон в Общомедия

Лондонски автобус и червена телефонна кабина на фона на Биг Бен

Ло̀ндон (на английски: London, произнася се по-близко до Ла̀ндън[1] [ˈlʌndən] или Лъ̀ндън[2] ) е столицата на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и е най–големият метрополис в Европейския съюз. Правилният изговор на името на града е най-близък до Лъндън, но в България е придобило гражданственост названието Лондон, останало от транскрипцията от немски отпреди Втората световна война. Наред с Ню Йорк, Париж и Токио, Лондон се счита за един от четирите най-важни глобални града. Населението на Лондон е около 7 556 900 души (2008).

През Лондон тече река Темза, над която са построени множество мостове. Най-известният сред тях е Тауър Бридж (Tower Bridge), построен в края на 19-ти век до крепостта Тауър (Tower of London, „Лондонска кула“), откъдето носи и името си. Други мостове над Темза в центъра на Лондон (от изток на запад) са Лондон Бридж (London Bridge), Садърк Бридж (Southwark Bridge), пешеходният Милениъм Бридж (Millennium Bridge), открит през 2000 г., Блекфрайърс Бридж (Blackfriars Bridge), Уотърлу Бридж (Waterloo Bridge) и Уестминстър Бридж (Westminster Bridge). Край реката са разположени и по-модерните „Окото на Лондон“ (London Eye) — гигантско виенско колело със 137 метра височина — и покритата зала Милениъм Доум (Millenium Dome, Куполът на хилядолетието), построени в чест на настъпването на третото хилядолетие. През 2008 Милениъм Доум е превърната в развлекателен център The O2.

Лондонското метро датира от 1863 г. и е първото метро в света. Едни от най-дългите му линии са Central line, Circle, Victoria и District line. Най-новата и бърза линия на Лондонското метро е Jubilee line. Метрото има 260 станции. Кмет на Лондон от май 2008 г. е Борис Джонсън. Преди 2000-та година градът няма кмет и кметска институция.

Сред най-големите забележителности в Лондон са зданието на Парламента с прочутата часовникова кула Биг Бен, Уестминстърското абатство, където се извършват коронациите, сватбите и погребенията на кралското семейство, Бъкингамският дворец — резиденцията на кралското семейство, Катедралата Сейнт Пол, площадите Трафалгар и Пикадили Съркъс. Сред забележителностите в Лондон са и музеят с восъчни фигури на Мадам Тюсо, Британският музей и Природоисторическият музей, включващ четири зони. Най-голямата търговска улица в Лондон е Оксфорд стрийт (Oxford Street). Лондон е известен с червените си двуетажни автобуси и червените телефонни кабини, грабващи окото на всеки току-що пристигнал турист.

През 2012 година Лондон е домакин на XXX летни олимпийски игри.

История[редактиране | edit source]

Лондон е основан от римляните през 43 г. от н.е., като военен лагер на име Лондиниум по време на римското завоевание на Британия, предвождано от император Клавдий[3] От 100 г. сл. Хр. е столица на Римска Бритaния. Възможно е тук преди това да е съществувало селище на местните келтски племена на бритите Ицени или Тринованти, но категорични археологически доказателства за това няма, по- скоро келтското поселение е възникнало край лагера. Днес останки от римската крепост са оцелели при замъка Тауър.

Лондон е сред първите петдесет града в света, в които е въведено уличното осветление — през 1684 г. [4]

География[редактиране | edit source]

Сателитна снимка на част от Лондон с Темза и парковете

Топография[редактиране | edit source]

Лондон покрива 1 578 км2 (609 квадратни мили), което го прави 37-та най-голяма агломерация в света. Основна географска черта на лондонския градски пейзаж е плавателната река Темза, която преминава през града от северозапад на изток с няколко големи завоя и го разделя приблизително на две части (северна и южна), като историческият център и повечето забележителности се намират на северния бряг. Темза преди години е била много по-широка и по-дълбока река. При прилив тя била до пет пъти по-голяма от сегашната си ширина.

Климат[редактиране | edit source]

Лондон има типичен умерен океански климат с много валежи, влажно и топло лято и мека и влажна зима. Най-топлият месец е юли с температури от 13,6°C до 22,8°С. Най-високата температура е измерена на различни места в Лондон на 10 август 2006 година и била 38,1°С. Най-студеният месец е януари със средна температура от 2,4°С до 7,9°С. Най-сухият месец е февруари. Снежната покривка е рядко явление в Лондон, но лек снеговалеж се среща по няколко пъти в годината.

Околна среда[редактиране | edit source]

Често наричан „Зеленият град“, в Лондон има много зелени площи. Най-големите паркове са разположените един до друг кралски паркове Кенсингтън Гардънс и Хайд парк, заедно с Грийн парк, които са в самия център на Лондон, както и Риджънтс парк (Паркът на Регентите), който е разположен на север от центъра. В близост до него е Бейкър стрийт — мястото, където е живял въображаемият герой Шерлок Холмс, а съвсем недалеч е и Музеят на восъчните фигури. Освен тях, на север е големият парк Хемпстед Хийт, а на запад по течението на Темза се намира Ричмънд парк. Те са не толкова официални места, почти запазили естествения си вид.

Икономика[редактиране | edit source]

Лондонското Сити е най-големият финансов център в света, заедно с Ню Йорк
Канари Уарф е основен търговски център и средоточие на повечето небостъргачи в Лондон

Лондон произвежда 20% от брутния вътрешен продукт на Великобритания или 446 милиарда щатски долара през 2005, а икономиката на метрополния регион произвежда 30% от британския БВП или 669 милиарда щатски долара през 2005. Лондон е един от основните финансови центрове в света и си поделя с Ню Йорк позицията на най-важно място за световните финанси. Лондонската фондова борса е най-голямата в Европейския съюз с обща пазарна капитализация от 2,88 трилиона евро през 2006 година.[5] Към средата на 2007 във финансовите среди в Лондон работят 325 хиляди души, което превръща финансите в най-голямата индустрия в града, а финансовият износ играе съществена роля в платежния баланс на Великобритания.

Повечето от половината Топ 100 компании в страната и над 100 от Топ 500 компании в Европа са със седалища в Лондонското Сити. Общо 70 от най-големите британски компании и около 75% от всички компании в класацията Fortune 500 са разположени в рамките на Лондонската метрополия. В Лондон се намират повечето медийни компании, които представляват третият най-добре развит сектор в града. За британската национална телевизия и радио Би Би Си, най-големият радио- и телевизионен комплекс в света, работят над 23 хиляди души. Други медийни компании са разположени в близост до Сити. Централите на почти всички национални печатни медии са в Лондон.

Пристанището на Лондон е трето по големина в страната след Гримсби-Имингам и Тийс-Хартълпул и девето в Европейския съюз с 53,8 милиона тона преминали товари през 2005 г.[6] Лондонското летище Хийтроу е най-голямото пътническо и третото по големина (след Франкфурт Рейн-Майн и Схипхол) товарно летище в Европейския съюз с преминали през него 67,7 милиона пътници и 1,39 милиона тона товари през 2005 г. Летището Гетуик е на шесто място в Европейския съюз по преминали пътници (32,7 милиона).[7]

В туризма са заети почти 350 хиляди души (2003), а годишните приходи от туризъм възлизат на 15 милиарда британски лири. Лондон привлича годишно над 15 милиона чуждестранни туристи, което го прави един от най-посещаваните градове изобщо.

Население[редактиране | edit source]

Страна на раждане[8] Население
(2001)
Флаг на Великобритания Великобритания 5,230,155
Флаг на Индия Индия 172,162
Флаг на Република Ирландия Ирландия 157,285
Флаг на Бангладеш Бангладеш 84,565
Флаг на Ямайка Ямайка 80,319
Флаг на Нигерия Нигерия 68,907
Флаг на Пакистан Пакистан 66,658
Флаг на Кения Кения 66,311
Флаг на Шри Ланка Шри Ланка 49,932
Флаг на Гана Гана 46,513
Флаг на Кипър Кипър 45,888
Флаг на РЮА РЮА 45,506
Флаг на САЩ САЩ 44,622
Флаг на Австралия Австралия 41,488
Флаг на Германия Германия 39,818
Флаг на Турция Турция 39,128
Флаг на Италия Италия 38,694
Флаг на Франция Франция 38,130
Флаг на Сомалия Сомалия 33,831
Флаг на Уганда Уганда 32,082
Флаг на Нова Зеландия Нова Зеландия 27,494
Флаг на България България 21,771

С развитието на индустриализацията населението на Лондон нараства съществено през XIX век и началото на XX век, а от края на XIX век чак до 1925, когато е изместен от Ню Йорк, Лондон остава най-населеният град в света. Най-голямото население на Лондон е към 1939, малко преди избухването на Втората световна война, когато на територията на града живеят 8 615 245 души. Към средата на 2007 в Голям Лондон официално живеят 7 556 900 човека.

Агломерацията на Голям Лондон се простира отвъд границите на града и обхваща 8 278 251 души (2001), докато метрополният регион Лондон включва в себе си между 12 и 14 милиона души, в зависимост от това кои граници на метрополията се вземат предвид. По данни на Евростат Лондон е най-населеният град в Европейския съюз, вторият най-населен в Европа, след Москва, и третият най-населен в Европа, ако Истанбул бъде счетен за европейски град. В периода 1991-2001 в Лондон са пристигнали 726 000 имигранти.

Регионът покрива 1 579 km2, а гъстотата на населението му е 4 542 души/km2, стойност десетократно по-висока от тези за останалите региони в страната. Лондон е 25-тият най-населен град в света, а метрополният му регион е 18-тият най-населен в световен мащаб. Градът е на 4-то място по брой милионери, живеещи в него. Лондон също е и един от най-скъпите градове в света, редом с Москва и Токио.

Етнически групи[редактиране | edit source]

По данни на Националната статистическа служба, базирани на прогнози от 2007, 69% от населението на Лондон спада към бялата раса, като 57,7% са бели британци, 2,4% са бели ирландци и 8,9% са други представители на бялата раса. Общо 13,3% са с южноазиатски произход, като индийците сами по себе си са 6,6% от градското население, следвани от пакистанците (2,4%) и бангладешците (2,3%). Още 2% от населението се категоризира като други азиатци. Приблизително 10,6% от лондончани са чернокожи, като процентите се разпределят както следва: 5,5% афро-европейци, 4,3% афро-карибци и 0,8% други чернокожи. Около 3,5% от населението е от смесена раса. Китайците съставляват 1,5% от населението на Лондон, а към други етнически групи принадлежност са заявили други 2,0%. Към 2001 малцинствените групи в Голям Лондон съставляват 29% или 2 милиона души, съществено увеличение спрямо 1991, когато са наброявали 722 000.

Според преброяването от 2001 27,1% от населението на Голям Лондон е родено извън Великобритания. Родените извън пределите на Европа са 860 390 души, от тях най-много са родените в Южна Азия, които по данни от преброяването са 373 317 човека, следвани от родените в Африка — 239 150 души. От родените в Европа най-много са тези в Ирландия — 157 285, следвани от тези родени в Кипър — 45 888, Германия — 39 818 и Турция — 39 128.

Религия[редактиране | edit source]

Религия в Лондон
Religion Percent
Християни
  
58.2%
Нерелигиозни
  
15.8%
Без религия
  
8.7%
Мюсюлмани
  
8.5%
Хиндуисти
  
4.1%
Юдаисти
  
2.1%
Сикхи
  
1.5%
Будисти
  
0.8%
Други
  
0.2%

Около 58,2% от населението на Лондон се самоопределя като християни. Атеистите и агностиците представляват 15,8% от лондончани, следвани от мюсюлманите (8,5%), които са втората най-голяма религиозна група в града. Общо 8,7% от участвалите в преброяването от 2001 не са посочили религия или са отказали да отговорят на този въпрос.

Лондон по традиция е доминиран от християнската религия, а на територията му са разположени множество църкви. Административните центрове на Англиканската църква са Катедралата Сейнт Пол в Лондон Сити и Садъкската катедрала в район Садък. Архиепископът на Кентърбъри, принципният ръководител на Църквата на Англия и символичната глава на световната Англиканската съобщност, използва като основна резиденция в Ламбътския дворец в район Ламбът. Важните национални и кралски церемонии се извършват или в Сейнт Пол или в Уестминстърското абатство. Абатството не бива да се бърка с намиращата се наблизо Уестминстърска катедрала, която е най-голямата римокатолическа катедрала в Англия и Уелс.

Мнозинството мюсюлмани в Лондон живеят в районите Тауър Хамлетс и Нюхам. Най-важният мюсюлмански храм в града е Лондонската централна джамия, намираща се в непосредствена близост до Риджънтс парк. В Лондон се намира най-голямата джамия в Западна Европа Байтул Футух — в квартал Мордън, район Мъртън. Храмът принадлежи на Мюсюлманската общност Ахмадия.

Мнозинството от индуисти в Лондон живеят в северозападните квартали на Хароу и Брент, като в Брент се намира и вторият най-голям индуистки храм извън Индия: БАПС Шри Шваминараян Мандир или просто Храм Нийсдън. Сикхите населяват предимно Източен и Западен Лондон, а в Саутхол, район Илинг, се намира най-големият сикхски храм извън Индия Сри Гуру Синг Саба.

Фестивали[редактиране | edit source]

 • Фестивал на река Темза — провежда се ежегодно под патронажа на кмета на Лондон. Провежда се в края на лятото и се радва на засилен интерес от британската общественост и гостите на Лондон. През 2009 г. е посетен от над 700 000 души. Има участници от България, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Литва, Латвия, Естония, Турция и Германия.
 • Фестивал на европейското документално кино в Лондон — Провежда се от 2007 г. Фестивалът е третият съвместен проект на Асоциацията на националните културни институти на страните-членки на ЕС в Лондон. Миналогодишният фестивал беше послветен на 20-годишнината от падането на Берлинската стена и демократичните промени в Европа.
 • Големият Британски фестивал на бирата в Лондон — провежда се всяка година през август в Лондон и е най-големият и най-известният бирен фестивал в Обединеното кралство. Организира от CAMRA. Тя е основана през 1977 г. През 2006 г. Фестивалът е посетен от над 66 000 души и са изпити над 350 000 пинта бира за петте дни на фестивала.
 • Фестивал на архитектурата в Лондон — за първи път се провежда през 2004 г. Всички лондончани са поканени да се присъединят към общността на фестивала, да разработват проекти, да участва в дебати, да се разследва начина, по които Лондон може да се направи едно по-добро място за живеене. През 2010 г. ще се проведе от 19 юни до 4 юли.

Администрация[редактиране | edit source]

Административно деление[редактиране | edit source]

Лондон Сити и лондонските райони
 1. Лондон Сити
 2. Уестминстър
 3. Кенсингтън и Челси
 4. Хамърсмит и Фулъм
 5. Уондсуърт
 6. Ламбът
 7. Съдърк
 8. Тауър Хамлетс
 9. Хакни
 10. Ислингтън
 11. Камдън
 12. Брент
 13. Илинг
 14. Хаунслоу
 15. Ричмънд на Темза
 16. Кингстън на Темза
 17. Мъртън
Лондон Сити Уестминстър Кенсингтън и Челси Хамърсмит и Фулъм Уондсуърт Ламбът Садък Тауър Хамлетс Хакни Ислингтън Камдън Брент Илинг Хаунслоу Ричмънд на Темза Кингстън на Темза Мъртън Сатън Кройдън Бромли Луишъм Гринуич Бексли Хейвъринг Баркинг и Дагенъм Редбридж Нюхам Уолтъм Форест Херинги Енфийлд Барнет Хароу ХилингдънLondon-boroughs.svg
Информация за изображението
 1. Сатън
 2. Кройдън
 3. Бромли
 4. Люишам
 5. Гринуич
 6. Бексли
 7. Хейвъринг
 8. Баркинг и Дагенъм
 9. Редбридж
 10. Нюхам
 11. Уолтъм Форест
 12. Харингей
 13. Енфийлд
 14. Барнет
 15. Хароу
 16. Хилигдън
Сградата на управата на Външен Лондон

Административна зона Голям Лондон включва 32 района (boroughs). Вътрешен Лондон обхваща 12 от тези район плюс Лондон Сити, а Външен Лондон е съставен от останалите 20 района.

Всеки район се администрира от собствен районен съвет, чийто членове се избират за срок от четири години. Районите са основната местна власт в Лондон и отговарят за регулирането на повечето местни служби, които отговарят за училищата, социалните услуги, събирането на отпадъци и подрръжката на пътната инфраструктура.

Съвременните лондонски райони са създадени чрез Лондонския акт за местно управление от 1963. На 1 април 1965 със създаването на Голям Лондон се поставя началото на съществуването на райони. Първите избори за местна администрация са проведени през 1964, но новоизбраните районни съвети изчакват една година преди да получат контрол над съответните им райони. Между 1965 и 1986 районите са част от двустепенна система на управление, в която е включен Съвета на Голям Лондон. На 1 април 1986 Съвета за Голям Лондон е разпуснат, а районните съвети получават по-голяма административна независимост. През 2000 е създадена Управата на Голям Лондон, която има далеч по-ограничени правомощия от някогашния СГЛ. Административните правомощия на лондонските райони са сходни с тези на отделните английски унитарни единици.

Лондон Сити се управлява от собствен административен орган, Лондонската градска корпорация, която е значително по-стара от районите.

Квартали на Лондон[редактиране | edit source]

Някои от кварталите на Лондон по азбучен ред (districts of London) са:

Спорт[редактиране | edit source]

Стадион Уембли, вторият по големина стадион в Европа

Досега Лондон е бил домакин на Летните олимпийски игри два пъти, през 1908 и 1948. През юли 2005 г. Лондон е избран да бъде домакин на XXX Лятна олимпиада през 2012 г., както и на XIV Лятна параолимпиада, превръщайки се по този начин в единствения град, в който са се провеждали три издания на Летните игри.

Най-популярният спорт в Лондон е футболът, а градът е дом на тринадесет професионални футболни клуба.

Клуб Стадион Капацитет Основан
Английска висша лига
Арсенал Емирейтс Стейдиъм 60,355 1886
Челси Стамфорд Бридж 42,055 1905
Фулъм Крейвън Котидж 25,700 1879
Тотнъм Хотспър Уайт Харт Лейн 36,310 1882
Куинс Парк Рейнджърс Лофтус Роуд 35,303 1895
Чемпиъншип
Кристъл Палас Селхърст Парк 18,200 1882
Милуол Дъ Ден 20,146 1885
Уест Хам Юнайтед Ъптън Парк 26,309 1905
Павилион в Лордс Крикет Граунд

Особено популярните в Англия спортове крикет и ръгби са добре представени и в Лондон. Отборът на Мидълсекс Каунти Крикет Клъб играе на Лордс Крикет Граунд, най-известното крикет игрище в света, а Съри Каунти Крикет Клъб играе на Дъ Оувъл (на английски: The Oval), друг популярен сред крикет феновете терен. На Лордс Крикет Граунд се намира най-старият в света музей на спорта. В Английския шампионат по ръгби играят лондонските отбори Лондън Айриш, Сарасинс, Уоспс и Харлекинс. На стадион Туикънхам се провеждат ръгби срещи на национално и международно равнище.

В квартал Уимбълдън от 1877 насам се провежда тенис турнирът Уимбълдън, който е и най-старият тенис турнир изобщо. Той е един от четирите турнира по тенис от Големия шлем и е единственият от тях, който се играе на трева. Шампионатът включва няколко отделни турнира, провеждани по едно и също време: сингъл мъже и жени, двойки мъже, жени и смесени, юноши — сингъл и двойки, девойки — сингъл и двойки, както и турнири за ветерани и за тенисисти в инвалидни колички.

От 1981 насам всяка година в британската столица се провежда Лондонският маратон, който е с благотворителен характер.

В Лондон ежегодно се провежда гребната регата между университетите на Оксфорд и Кеймбридж, която е най-старото състезание по академично гребане в света (проведена за първи път през 1829 г.).

Побратимени градове[редактиране | edit source]

В света има 46 населени места на шест континента, които носят името Лондон. [9] Управата на Голям Лондон има подписани споразумения за партньорство с:

Лондон има установени приятелски споразумения с:

Източници[редактиране | edit source]

 1. How to pronounce "London"
 2. Наредба №6, 1995 г.
 3. ((en)) Perring, Dominic. Roman London. London. Seaby. 1991 г. стр. 3
 4. Stephanie Hegarty. The myth of the eight-hour sleep. // Би Би Си, 2012-02-22. Посетен на 2012-02-26.
 5. European business. Facts and figures. 2007 edition. Luxembourg, Office for Official Publications of the European Communities, 2007. ISBN 978-92-79-07024-2. с. 417.
 6. European business. Facts and figures. 2007 edition. Luxembourg, Office for Official Publications of the European Communities, 2007. ISBN 978-92-79-07024-2. с. 348.
 7. European business. Facts and figures. 2007 edition. Luxembourg, Office for Official Publications of the European Communities, 2007. ISBN 978-92-79-07024-2. с. 349.
 8. A summary of countries of birth in London. // {{{journal}}} 2006/09. Greater London Authority, April 2006. с. 3.
 9. Jack Malvern. Richmond, in Surrey, is the most widely copied British place name worldwide, timesonline 29 December 2008. The original byline for the article in The Times of the same day was "The 55 corners of foreign fields that will be for ever ... Richmond" (page 9). Cites The Times Universal Atlas of the World.
 10. а б Friendship agreement to be signed between London and Delhi. // Mayor of London, 25-7-2002. Посетен на 23 February 2010.
 11. Twinning agreements. // Making Joburg an entry point into Africa. City of Johannesburg. Посетен на 28 August 2009.
 12. Barfield, M. The New York City-London sister city partnership (PDF). // Greater London Authority, March 2001. Архив на оригинала от 2010-01-22. Посетен на 26 October 2009.
 13. Shanghai Foreign Affairs. // Shfao.gov.cn, 27 July 2009. Посетен на 23 May 2010.
 14. Beijing, London establish sister city ties. // Gov.cn, 10 April 2006. Посетен на 23 May 2010.
 15. Mayors of London and Dhaka, Bangladesh sign friendship agreement. // Mayor of London, 10-9-2003. Посетен на 23 February 2010.
 16. London, UK. // Sister cities of Los Angeles, Inc.. Посетен на 13 September 2010.
 17. Les pactes d'amitié et de coopération. // Paris.fr. Посетен на 23 May 2010.

Вижте също[редактиране | edit source]

Външни връзки[редактиране | edit source]

Открийте още информация за Лондон в нашите сродни проекти:

Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)
Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)