Ватикан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ватикан.

Държава град Ватикан
Stato della Città del Vaticano
Знаме на Ватикан
Герб на Ватикан
(знаме) (герб)
Девиз: няма
Местоположение на Ватикан
География и население
Площ 0 44 km²
(на 232-ро място)
Официален език латински(1)
Население (пребр., 2008) 824
(на 220-то място)
Гъстота на нас. 1 873 д./km²
Управление
Държавен глава Франциск
Държавен секретар Пиетро Паролин
История
Независимост 11 февруари 1929
Икономика
Валута Евро(2) (EUR)
Други данни
Часова зона CET (UTC+1)
Интернет домейн .va
Телефонен код 38
(1): ползва се още италиански език
(2) преди 1999 г. ватиканска лира

Държава град Ватикан[1][2] (официално на италиански: Stato della Città del Vaticano [ˈstaːto della t͡ʃitˈta del vatiˈkaːno]; на латински: Status Civitatis Vaticanæ) е най-малката независима страна в света. Площта ѝ е около 44 хектара(110 акра), а населението – около 824 ж. (2008 г.). Разположена е на хълма Ватикан (Монте Ватикано), в западната част на Рим и е изцяло заобиколена от столицата на Италия - Рим. Ватиканът е седалището на главата на римокатолическата църква - папата.

Името на държавата се членува със спазване на правилата за пълен и кратък член.[3]

География[редактиране | редактиране на кода]

Ватиканът

Ватиканът е разположен в южната част на Европа. С площ едва 0,44 km² (440 декара) той заема едноименния хълм в западната част на град Рим, столицата на Италия, която е единствената държава, с която граничи. Общата дължина на държавната граница е 3,2 km. Тя в голямата си част съвпада с отбранителната стена. Пред площада „Свети Петър“, който се явява и официален вход към Ватикана, границата е обозначена с бели камъни вградени в настилката. На около 300 m източно от входа към площада се намира река Тибър, а разстоянието до Средиземно море е около 18 km в югозападна посока.

В югозападната част на Ватикана, освен площад „Свети Петър“, се намира и базиликата „Свети Петър“, смятана за най-голямата католическа църква в света. На север от тях се намират Ватиканските музеи и други административни и религиозни сгради. По-голямата част от западната половина на Ватикана е заета от Ватиканските градини, парков комплекс, чието начало е поставено още през Ренесанса.

Климатът на Ватикана е средиземноморски (Csa по Кьопен), с мека и влажна зима и горещо и сухо лято. Средните минимални температури през януари са около 4°C, средните максимални температури през август – около 29°C, а годишното количество на валежите – около 730 mm.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ранна история[редактиране | редактиране на кода]

В древността територията на днешния Ватикан е заета от пустеещи оградени с блата земи в покрайнините на разположения на отсрещния бряг на река Тибър град Рим. В началото на 1 век блатата са пресушени от Агрипина Стара, която изгражда на Ватиканския хълм нови градини. Нейният син, император Калигула, започва да строи там арена, която е завършена при император Нерон и става известна като Цирк на Нерон. Калигула донася от Египет и обелиска, разположен днес в центъра на площад „Свети Петър“.

Циркът на Нерон, разположен частично под южната част на днешната базилика „Свети Петър“, става едно от местата, на които в средата на 60-те години на 1 век са измъчвани много християни. Според традицията, сред тях е и свети Петър, убит и погребан в общ гроб край арената, на мястото на днешната църква. В близост до цирка през Античността са разположени и гробища, които са до голяма степен унищожени в хода на историята и са окончателно и систематично разкопани през 1939-1941 година.

През 326 година, по времето на император Константин I, на мястото на предполагаемия гроб на свети Петър, вече смятан за основател на Римската църква, е изградена посветена на него църква, известна като Константинова базилика. Около нея постепенно се изграждат спомагателни сгради, свързани с култа към светеца. В края на 5 век папа Симах построява в близост до църквата нов дворец.[4]

Папска държава[редактиране | редактиране на кода]

Началото на Папската държава полага през 756 година франкският крал Пипин III, който подарява на папа Стефан III територията на бившия Равенски екзархат. През 1861-1870 година територията на Папската област влиза в състава на Кралство Италия.

Конфликт с Италия и Латерански договори[редактиране | редактиране на кода]

Папска държава съществува още от времето на Пипин Къси, но през 1870 г. италианските бунтовници, разрушили Кралството на двете Сицилии и откъснали голяма част от владенията на Австрийската Империя на Апенинския полуостров, успяват да окупират и 1100-годишната Папска държава. Папите от 1870 г. до 1929 г. не признават създаденото по този начин Италианско кралство, принудени са през целия си понтификат да останат изолирани в частта от Рим, известна днес като Ватикан, и призовават всички католици да бойкотират политическия живот в италианската държава.

Държавата Ватикан е създадена на 11 февруари 1929 г. в резултат на подписването на Латеранските договори, между италианската държава и Ватикана. Договорът е подписан в Латеранският дворец и от там получава името си.

Като цяло договорите се състоят от три части — същински договор, финансова конвенция и конкордат. С тях правно са регулирани взаимните претенции между италианската държава, от една страна и папският престол, от друга. Основните клаузи засягат територията на Ватикана, правата и привилегиите на католическата църква и т.н.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Ватиканът е абсолютна теократична монархия. Държавен глава на Ватикана е папата. В неговите ръце е съсредоточена законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Папата се избира от кардиналски конклав и изпълнява функциите на държавен глава пожизнено.

Ватиканът е независима държава и като такава има всички атрибути на държава, съгласно международното право — поддържа дипломатически отношения с други държави, има собствени посолства и дипломатически мисии, международни паспорти и т.н.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Ватикана е 932 души, по- голямата част от населението са италианци, има също голям брой швейцарци и също представители на много етноси. 100 % от населението са християни, всичките са католици.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Град Ватикан
Vatican City*
Световно наследство (ЮНЕСКО)

St Peter's Square, Vatican City - April 2007.jpg
Държава Флаг на Ватикана Ватикан
Тип Културно наследство
Критерии i, ii, iv, vi
Справка
Регион** Европа и Северна Америка
Координати 41°54′08.92″ с. ш. 12°27′11.76″ и. д. / 41.902478° с. ш. 12.453267° и. д.
Регистрационна справка
Вписване 1984  (8ма сесия)
* Името, което е вписано в ЮНЕСКО.
** Региони, групирани от ЮНЕСКО.

Ватиканът сам по себе си е с голяма културна значимост. Сгради като базиликата Св.Петър и Сикстинската капела, са място на изключителни произведения на изкуството на художници като: Ботичели, Бернини и Микеланджело. Във Ватиканската библитека и ватиканските музеи има произведения от изключителна историческа, научна и културна значимост. През 1984 г. Ватиканът е включен от ЮНЕСКО към списъка на световното културно и природно наследство.

Входът на Ватиканските музеи


Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Употреба на главни букви - Видеоурок на тв предаване Езикова култура
  2. Ватикан, статия в Съвременна Българска Енциклопедия, Gaberoff & KoralSoft
  3. Правописен речник на съвременния български книжовен език, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, София, 1995, стр. 158.
  4. Columbia Encyclopedia, Sixth Edition, 2001-2005