Любляна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Любляна
Ljubljana
— град —
Знаме
      
Герб
46.0514° с. ш. 14.5061° и. д.
Любляна
Страна Словения
РегионСредна Словения
ОбщинаЛюбляна
Площ163,76 km²
Надм. височина295 m
Население292 988 души (2019)
1789 души/km²
КметЗоран Янкович
Основаване1144 г.
Първо споменаванеXII век
Пощенски код1000
МПС кодLJ
Официален сайтwww.ljubljana.si
Любляна в Общомедия

Любляна (на словенски: Ljubljana) е столицата на Словения. Разположена е в централната част на страната, близо до вливането на река Любляница в Сава. Населението на града е около 273 600 души (2012). Символ на града е Люблянският дракон, изобразен в герба на Любляна, на върха на кулата на Люблянския замък, а на Драконовия мост, пресичащ Любляница (Zmajski most), има негова скулптура.

История[редактиране | редактиране на кода]

От 1278 до 1918 г. градът е в пределите на Свещената римска империя. В този период името му е Лайбах (на немски: Laibach) и през 1821 там се провежда конгрес на Свещения съюз.

През 1861 г. Любляна придобива статут на главен град на провинция Кранска (Карниола/Carniola), която става хабсбургската административна единица с най-силно представен словенски елемент. През последните десетилетия на XIX век Любляна започва да се оформя като средоточие на словенския политически живот. В края на XIX и началото на XX век градът претърпява мащабно преустройство. Промените са отчасти свързани с възстановяването след силно земетресение, нанесло значителни разрушения през април 1895 г. Направени са редица мащабни подобрения като благоустроени улици и площади, нови комунални услуги, електрификация и др. Този период се свързва с Иван Хрибар, който е един от най-успешните кметове на града.[1] 

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Любляна се състои от 17 окръга.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Любляна през 2012 година е 272 554 души, от тях 73% са словенци. По-голямата част от населението са католици, останалите са главно православни и мюсюлмани.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Любляна е развит промишлен град, с развита машиностроителна, химическа, хранително-вкусова, кожухаро-обувна и полиграфическа промишленост.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Християнски храмове[редактиране | редактиране на кода]

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Местни футболни отбори – Олимпия Любляна, Интерблок Любляна.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Любляна
Починали в Любляна

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „София и балканската модерност. Белград, София, Загреб, Любляна и Сараево (1878 – 1914)“. Велинова, Зорница. Ивайло Начев. Издателство Рива, 2016