Сава (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сава.

Сава
Most za bosnu.jpg
Дължина 745 km
Извира от Юлийските Алпи
Образувана от Сава Долинка и Сава Бохинка
Влива се в река Дунав
Надм. в-на на устието 1 222 м
Водосборен басейн 95 719
Среден отток 1 722
Savarivermap ru.png
Водосборния басейн на Сава с Дрина

Сава (на бошняшки: Sava, на словенски: Sava, на сръбски: Сава или Sava и на хърватски: Sava) е река в Европа, десен приток на Дунав. Дълга е 745 км, а водосборния ѝ басейн е 95 719 км². Реката тече през четири държави: Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина (очертава свеверната ѝ граница) и Сърбия.

Басейн[редактиране | edit source]

Сава се образува от два притока Сава Долинка и Сава Бохинка, извиращи от масива Триглав в Юлийските Алпи, при сливането на реките между словенските градове Лесце и Радовлица. Оттук до вливането ѝ в Дунава при Белград е дълга 745 км (ако към дължината ѝ включим и течението на Сава Долинка, която извира от северозападните части на Словенските Алпи, то дължината на Сава е 990 км, като над 600 км от реката са плавателни.

Вливайки се в Дунава на 1170 км река Сава се оттича в Черноморския басейн, и е вторият по големина (десен) приток на Дунав след Тиса.

Притоци[редактиране | edit source]

Главните ѝ притоци са Купа, Уна, Сана, Босна и Дрина. Името Сава се тълкува като „дъжд”, защото бързо приижда след дъждове.

Събития[редактиране | edit source]

На 9 септември 1952 г. при устието на реката, в близост до остров Велики Ратни, потъва кораба „Ниш” със 105 пътника на борда.

Източници[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]