Хелзинки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хелзинки
на фински: Helsinki Flag of Finland.svg
— град —
    Герб
HelsinkiMontage NoEffects.jpg
Хелзинки (Финландия)
Red pog.png
Хелзинки
Страна Флаг на Финландия Финландия
Област Уусимаа
Площ 715.55 km²
Население (2010) 588 195 души
822 души/km²
Кмет Юси Паюнен
Основаване 1550
Телефонен код 091
Официален сайт http://www.hel.fi
Хелзинки в Общомедия

Хелзинки (на фински: Helsinki[1], на шведски: Helsingfors, Хелсингфош) е столицата и най-големия град на Финландия. Намира се в община Уусимаа, на територията на югозападна Финландия. Разположен е на брега на Финския залив, част от Балтийско море. На Изток се намира на около 400km от Стокхолм; западно, на 300km от Санкт Петербург; на Север, на 80km от Талин, с които столицата дели обща история.

Към 31 октомври, 2010 година, населението на Хелзинки наброява 588,195 души.

Голямо Хелзинки, както се нарича столичния метрополски регион, обхваща и съседните градове Еспоо и Вантаа. Същите градове са граничещи с Хелзинки - съответно на Запад и на Север; и Кауниайнен, който пък от своя страна е анклав на територията на Еспоо. Хелзинкската метрополия е най-северната метрополия в света, а самия град е най-северната столица на страна членка на Европейския съюз изобщо. Населението на метрополния регион е малко над 1,3 милиона души, което означава, че всеки четвърти жител на Финландия живее тук. Градът е двуезичен като финския и шведския са равноправни въпреки, че мнозинството владее само фински.

Хелзинки е политическия, финансов, културен, научно-изследователски и образователен център на страната, както и един от най-важните градове на територията на Северна Европа - близо 70% от седалищата на всички международни компании се нами- рат в неговия регион. Летището във Вантаа, обслужващо Хелзинки, е фактически главно- то летище на Хелзинки, поемащо и изпраща- що почти всички международни полети в страната.

Въпреки че Вантаа и Еспоо често се разглеждат като предградия на Хелзинки, те сами по себе си са отделни финландски административни единици. Предприемани са няколко инициативи двата града (Вантаа и Еспоо) да бъдат присъединени към Хел- зинки и един вид техния статут на град, и град да бъде елиминиран, но до този момент не е постигнато съгласие.

На 31 януари, 2011 година, Градския Съвет във Вантаа отхвърля отправеното от Хелзинки предложение двата града да се слеят.


География[редактиране | редактиране на кода]

Гледка от Хелзинки

Разположен е в провинция Южна Финландия, област Уусимаа, на северния бряг на Финския залив. Населението на града е 579 016 души (2009), а на агломерацията, включваща също градовете Еспоо (Есбу), Вантаа (Ванда) и Кауниайнен (Гранкула), - над 1 300 000 души (2009).

История[редактиране | редактиране на кода]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Хелзинки
Починали в Хелзинки
Други

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Произнася се Хелсинки. Утвърденото в България наименование Хелзинки е дошло от немския

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]