Хага

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хага
Den Haag
Знаме
      
Герб
Страна Нидерландия
ПровинцияЮжна Холандия
Площ98,12 km²
Надм. височина1 m
Население544 766 души (2019[1])
5552 души/km²
КметЙохан Ремкес (НПСД)
ОсноваванеXIII век
Пощенски код2491–2599
Телефонен код070
Официален сайтdenhaag.nl
Хага в Общомедия

Хага (на нидерландски: Den Haag; официално наименование 's-Gravenhage) е град в Нидерландия. Тя е резиденция на нидерландските правителство и парламент – смята се за административна столица на страната, но официалната е Амстердам. Хага е столица на Южна Холандия.

Разположена е в западната част на страната в провинцията Южна Холандия. С население 485 818 (1 011 459 с предградията) (31.05.2009) и площ около 100 km², тя е трети по големина град в Нидерландия след Амстердам и Ротердам и заедно с тях е част от метрополиса Рандстад.

Хага е седалище на Първата (Сената) и Втората камара на Генералните щати – нидерландския парламент. Кралица Беатрикс също живее и работи в Хага. Министерствата и всички чужди посолства са там, а също така и Върховният съд, както и много лобиращи организации. Въпреки всичко това официална столица на Нидерландия е Амстердам, като това е упоменато в конституцията.

Хага е седалище на няколко институции на Обединените нации:

Други важни международни организации в Хага са Европол и Хагската академия по международно право.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Хага
Починали в Хага
Други личности, свързани с Хага

Събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Джазовият фестивал „North Sea“: повече от 25 години, до 2005 г. вкл., в Хага се организира джазовият фестивал „North Sea“, най-голямото ежегодно джаз сборище в Европа. На него се свири музика в широк жанров диапазон – блус, фюжън, госпъл и соул. Неговият рекламен лозунг е „Кръстопът на света“. Легендарни имена и нови обещаващи таланти свирят един до друг; през първата година на фестивала тук участват легенди като Сара Вон, Каунт Бейзи и Стан Гец. Оттогава той служи като място за пробиви на млади таланти на европейската сцена, като например младата, почти неизвестна Шърли Хорн. От 2006 г. фестивалът се провежда през втория уикенд на юли в Ротердам.

Други[редактиране | редактиране на кода]

На Хага е наречена улица в квартал „Кръстова вада“ в София (Карта).

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]