Максимилиансбрюке

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Максимилиансбрюке
Maximiliansbrücke
Максимилиансбрюке с изглед към Максимилианеума
Максимилиансбрюке с изглед към Максимилианеума
Основни данни
Предназначениепътен мост
ПресичаИзар
МестоположениеМюнхен, Германия
Технически данни
Обща дължина42 m и 96 m
Ширина45,87 m
История
Построен1857–1863
Експлоатация
СобственикГрадска управа на Мюнхен
СайтMaximiliansbrücke in München
Карта
Карта
Местоположение в Мюнхен
Максимилиансбрюке в Общомедия

Максимилиансбрюке (на немски: Maximiliansbrücke, „Мост на Максимилиан“) е мост над река Изар в Мюнхен.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Мостът се намира в мюнхенския квартал Лехел (Lehel), на улица „Максимилиан“ и свързва центъра на града с Максимилианеума.

Западната част от моста („вътрешният мост на Максимилиан“) свързва западния бряг на Голям Изар с остров „Пратер“ (Praterinsel). Източната част от моста („външният мост на Максимилиан“) пресича Малкия Изар и каналът „Ауер Мюлбах“ (Auer Mühlbach).

История[редактиране | редактиране на кода]

Мостът е изграден между 1857 и 1863 г. като продължение на улица „Максимилиан“ до Максимилианеума по план на Арнолд Ценети (Arnold Zenetti). Като спестовна мярка двете части на моста първоначално имат ширина от 13 m, въпреки че улица „Максимилиан“ е широка 23 m. Поради увеличаващия се трафик мостът на вътрешния Изар е разширен, а над външния Изар е построен на ново през 1903–1905 г. През 1989 г. мостът е саниран. Наречен е на Максимилиан II и е защитен паметник.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Maximiliansbrücke в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​