Академика (Прая)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Академика (Прая)
Associação Académica da Praia
ПрозвищеМика (Micá), студентите
Основан10 декември 1962
ДържаваКабо Верде
СтадионЕщадио да Варзеа, Прая
Капацитет8000
Президент Жозе Жорже Мендеш Варела Гомеш Пинто - Нене
Старши треньор Клаудио Зелито да Фонсека Фернандеш Агияр - Лито
ПървенствоШампионат на Кабо Верде
2018Действащ шампион Шампион
СпонсорGarantia Seguros
MOAVE-Moagem da Cabo Verde
ЕкипировкаАдидас
Уебсайтwww.academicadapraia.cv
Екипи и цветове
Домакин
Гост

„Академика“, с пълно име Асосиао Академика да Прая, е професионален футболен клуб от столицата Прая, Кабо Верде, основан на 10 декември 1962 г. Шампион за 2018 година.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Академика да Прая“ е сформиран през 1962 г. като филиал на студентския отбор от град Коимбра, Португалия. Както е известно, във формацията на този тим до 23 г. сега играе синът на бившия национал и треньор на „Черно море“ Илиан Илиев, който носи имената на баща си. А титлата на Кабо Верде сега е на студентския плаж в Прая. Този град е столицата на „Кабо Верде“. Етимологичното име на града означава именно „плаж“ на португалски език и местен кабовердиански креолски език. Една от емблемите на столицата е кафене „София“. Там и редовно отсядат футболистите на „Академика“.

„Мика“ (с ударение на „а“) както наричат шампиона на Кабо Верде, е един от най-успешните отбори от остров Сантяго и като цяло в южната част на Кабо Верде. Африканските „студенти“ постигат успехи още на колониално ниво. Първата официална титла идва през далечната 1965 г. Тогава Кабо Верде е под португалско владичество. През сезон 1967/68 печели втората регионална титла на остров „Сантяго“, но финалният двубой в първенството е загубен от „Минделензе“ с 0:1.

Шампионатът обаче се запомня с впечатляващата победа на „Академика“ с 21:0 над „Гаридош“ от „Сантяго“. Луиш Бастош се разписва 9 пъти, а „студентите“ продължават да бъдат водени от Тока, поел отбора от създаването на клуба. През 2007 г. „студентите“ вдигат националната купа, а първа шампионска титла след обявената независимост на странатае спечелена през 2018 г. Така след 15-годишна пауза футболът на Кабо Верде отново е студентски. За последно академичен тим е бил шампион през 2003 г. Това е Академику да Аурпорту – друг филиал на португалския „Академика (Коимбра)“ и дъщерен отбор на „Академика ду Сал“ от град Ешпаргуш, остров Сал.

През изминалия сезон „Академика“ е воден от Клаудио Зелито да Фонсека Фернандеш Агияр, наречен „Лито“, бивш национал на Кабо Верде. Той прекарва цялата си състезателна кариера в Португалия. Играе като нападател при големия брат „Академика (Коимбра)“ в периода 2007/2010 г.

„Мика“ взема участие в националния шампионат като шампион в „зона Южен Сантяго“. Зад него в класирането остават други столични грандове като „Боависта“, „Селтик“, „Спортинг“ и „Бенфика“. В националното първенство студентите печелят груповата фаза в компанията на „Минделензе“, „Академика де Порто Ново“ и „Сал Рей“. В полуфиналния плейоф е отстранен „Оз Фогетоеш“. На 2 юни на „Ещадио Мунисипал“ в Порто Ново е излъчен новия шампион на Кабо Верде. В редовните 90 минути „Академика“ и стария познайник „Минделензе“ не могат да си отбележат гол. Едва в последните седем минути на второто продължение Ро и Мике прострелват противника за 2:0 отнасяйки трофея във витрината на студуентите от Прая. Това не е единственото клубно отличие за сезон. В индивидуалните класации Оскар Важ, познат повече като „Ро“ е обявен за най-добър играч на първенството, Анилтон Родригеш-Качито грабва приза за най-добър вратар [1].

Стадион[редактиране | редактиране на кода]

Ещадио да Варзеа (Прая)

Играе на стадион „Ещадио да Визела“ в Прая, Кабо Верде с вместимост 8000 зрители.

Етимология и символика[редактиране | редактиране на кода]

„Асосиао Академика да Прая“ е основан на 15 декември 1962 г. Логото следва символиката на „големия португалски брат“ – с формата на диамант. В горната част е оформена абревиатуруа от пълното наименование на отбора. В този елемент другите филиали на студентските отбори се различават по буквата на своето местоположение. Основен символ в емблемата е часовниковата кула, част от сградата на университета в Прая.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Национални

  • Регионални шампионски титли:
    • Регионална лига на Сантяго (2):
      • Шампион (2): 1964/65, 1967/68
  • Лига на остров Сантяго:
    • Шампион (2): 1988/89, 2009
  • Първа дивизия на южно Сантяго:
    • Шампион (3): 2003/04, 2008/09, 2017/18

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „В Кабо Верде титлата лежи на студентски плаж“ в-к Меридиан мач, бр.336, 9 декември 2018 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]