Аменхотеп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Аменхотеп може да се отнася до:

Фараони[редактиране | edit source]

  • Аменхотеп II (ок. 1491-1465 г. пр.н.е.), син на Тутмос III, крупен завоевател. Извършва походи в Сирия и Палестина. Достига до р. Ефрат и страната Митани. В резултат на своя втори поход в Палестина вкарва в Египет повече от 100 хиляди пленници-роби и заграбва огромно количество ценности. Аменхотеп II държи Нубия в подчинение, жестоко потушавайки всички опити за съпротивление от нейна страна.
  • Аменхотеп III (ок. 1455-1419 г. пр.н.е., през 1424-1419 съвместно с Аменхотеп IV), син на Тутмос IV. В началото на неговото царуване Египет се намира на върха на своето могъщество. Аменхотеп III поддържа приятелски отношения с царете на Вавилония, Митани и Кипър. В края на управлението му започват вълнения в азиатските владения на Египет. При Аменхотеп III е построен разкошният храм на Амон в Луксор и заупокойният храм на Аменхотеп III с огромни статуи на царя – „колосите на Мемнон“.


  • Аменхотеп IV (Ехнатон), син на Аменхотеп III. Царувал, по данни на Манетон, през 1424-1388 г. пр.н.е., като първите шест от тях заедно с баща си. Аменхотеп IV се опитва да сломи могъществото на старата аристокрация, тясно свързана с култа към тиванския бог Амон-Ра, а също и с местните номски култове. Опирайки се на средния слой от населението, на т.нар. „немху“, той нанася удар на тиванското жречество и старата аристокрация, а след това провъзгласява новия държавен култ към бог Атон. При Аменхотеп IV столица на държавата става новия град Ахетатон (съвр. град Тел-ел-Амарна).

Фараонът приема името Ехнатон („Угоден на Атон“ или „Полезен на Атон“). Местните храмове запустяват. За Атон се строят разкошни храмове, появява се ново жречество, предано на фараона-реформатор. При Аменхотеп IV Египет започва да губи своята власт над Сирия и Палестина. Някои сирийски князе се опитват да се осланят на хетите в борбата си с Египет. Нахлуването на скитническите племена хабиру в азиатските владения на Египет още повече усложнява обстановката. Годините на управление на Аменхотеп IV се съпровождат с разрушаване на старите канони в изкуството. Създава се нов, по-жив художествен стил. Обстоятелствата около смъртта на Аменхотеп IV са неизвестни.

Символ, обозначаващ пояснителна страница Тази пояснителна страница насочва към статии със сходни заглавия.
Ако сте дошли тук чрез някаква вътрешна препратка, може да я промените така, че да сочи направо към подходящата статия.