Американска военна мисия при ГЩ на НОВ и ПОМ

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Американската военна мисия при Главния щаб на Народоосвободителната войска и партизанските отряди на Македония е съюзническа военна мисия, имаща за цел да координира комунистическата съпротива във Вардарска Македония.

Американската военна мисия навлиза в Македония от Сърбия през юли 1944 година и се установява в Главния щаб на НОВ и ПОМ в Цървена вода. Състои се от майор Скот Дикенсън – началник на мисията, Тед – радиотелеграфист, Стево Бузич и Стив Силянов – преводачи и сержанта Стефан Бизик.

Членовете на мисията изпращат информация за икономическото, военното и политическото положение в Македония до Щабът на Канцеларията за специални служби. Ръководителят на мисията майор Дикенсън държи реч на Първото и Второто заседание на АСНОМ. През май 1945 година мисията напуска Македония[1].

Отделно от това по свидетелство на Гочо Чакалов – офицер за свръзка с чуждестранни военни мисии в България, група от 4 американци начело с поручик Харпър пристигат в България на 10-11 септември и с цел да получат по-нататъшни инструкции за действие. Групата е имала за цел да осъществява радиовръзка между партизаните в Македония и щаба на американската армия в Италия[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 44. (на македонска литературна норма)
  2. Чакалов, Гочо, Секретни документи проговарят, ИК Емас, 2001, стр. 42