Американски дракон: Джейк Лонг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Американси дракон: Джейк Лонг
American Dragon: Jake Long
ЖанрАнимация
Екшън-приключенски
Супергерой
Комедия
Фентъзи
Детски
Създател(и)Джеф Гуд
АктьориДанте Баско
Киони Йънг
Джон Димаджо
Ейми Брукнър
Кали Трой
Чарли Фин
Мей Уитман
Джеф Бенет
Лорън Том
Начална мелодия„The Chosen One“ от Мавин и Джонас Брадърс
Крайна мелодия„The Chosen One“ (иструментал)
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони2
Епизоди52 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцентWalt Disney Television Animation
Времетраене22 минути
Разпространение
ТВ каналDisney Channel
Toon Disney
Картина16:9 (HD)
ЗвукDolby Digital 5.1
Излъчване21 януари 2005 г. – 1 септември 2007 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

Американски Дракон: Джейк Лонг е продукция на Disney. Излъчва се по Disney Channel и Disney XD. Има 2 сезона с общо 52 епизода.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Джейк произхожда от семейство дракони. Неговият учител е дядо му. Джейк е безотговорен и често се забърква в проблеми Той живее с родителите си и 8-годишната си сестричка, Хейли, която също е дракон. Тя винаги превъзхожда Джейк във всичко за това той се чувства застрашен от нея. Най-добрите му приятели са Трикси и Спът, а неговата страст е скейтборда. Един от най-големите врагове на Джейк е кланът на ловците. Единствената цел на клана е да отърве света от магически същества. Джейк се влюбва в Роуз, негова съученичка и негов смъртен враг, защото е част от клана на ловците.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Джейкъб „Джейк“ Лука Лонг – Той е много безотговорен, но има добро сърце. Влюбва се в Роуз и въпреки че тя е нинджата, която е преследвал не спира да я обича. Понякога му харесва да е американски дракон, но му е трудно да намери баланса, който е необходим за да се справи със задълженията си.
  • Роуз/Ловджийката – Гаджето на Джейк. Отгледана и обучена от клана на лоците от бебе. Кланът я е откраднал от родителите ѝ след раждането. Тя изпитва много силни чувства към Джейк, въпреки че е дракон.
  • Трикси Картър – Тя е най-добрата приятелка на Джейк. Обича да скача на въже и е може би най-уравновесена от групата. Отначало гледа недоверчиво към връзката на Джейк и Роуз, но с времето започва да ги подкрепя.
  • Лао Ши „Дядо“ – Той е дядото и менторът на Джейк. Има си магазин за електроника, чието мото е „никога не сме имали клиент“. Той дава винаги съвети на Джейк в битките със злодеите.
  • Фу Кучето – Той е говорещото куче на Дядо. Мисли само за храна и телевизия, но помага и в битки. Обича да си играе с отварите. По време на битките, Фу често говори по телефона и залага бисквитки.
  • Хейли Кей Лонг – Тя е малката сестричка на Джейк. Винаги се стреми да бъде съвършена във всичко. Тя е ахилесовата пета на Джейк.
  • Артър „Спъд“ Спъдински – Той е най-добрият приятел на Джейк. Има голямо въображение и често изглежда като глупак, но всъщност е много умен и може да разгадава невъзможни кодове.
  • Хънтсман – Той изпитва силна омраза към драконите и иска да унищожи всички магически създания. Той е учителят на Роуз и лидерът на клана на ловците.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване на 11 август 2008 г. по Jetix, а по-късно и по обновения Disney Channel. В началото анимацията върви без дублаж, а по-късно е озвучена от студио Медиа Линк. Ролите се озвучават от Цветослава Симеонова, Живко Джуранов, Цанко Тасев и Росен Плосков.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]