Андрю Вивиан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андрю Вивиан
Andrew Vivian
английски инженер
Роден
Починал
1842 г. (82 г.)
Англия

Националност Великобритания
Техника
ОбластМашинно инженерство
Андрю Вивиан в Общомедия

Андрю Вивиан (на английски: Andrew Vivian) (1759 – 1842) е корнуолски инженер, изобретател и ръководител на известната мина Долкът в Корнуол.

В сътрудничество с братовчед си Ричард Тревитик, изобретателя на парния двигател под „високо налягане“ и предприемача Дейвис Гиди, Вивиан финансира производството на първия парен вагон и официално му е даден патент за двигатели под високо налягане за употреба на stationary локомотиви през март 1802.

Лондонския парен превоз на Тревитик и Вивиан, демонстриран в Лондон през 1803 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1801 Тревитик завършва първия цялостен локомотив в Камборн и го демонстрира на публиката в навечерието на Коледа под управлението на Вивиан. През първия ден тръгва по улиците и изкачва много стръмния Бийкън Хил. На следващия ден слиза до село Крейн, така че семейството на Вивиан, което живее там да го види. В по-нататъшния опит, една седмица по-късно, машината се преобръща в коловоз. Издърпана е в депото, докато Тревитик и Вивиан се наобядват в близката кръчма; при тяхното завръщане котелът горял на сухо и огънят пламва по дървената облицовка на машината.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Nock, Oliver. The Railway Engineers. London, B T Batsford Ltd, 1955.
  • Payton, Philip. Oxford Dictionary of National Biography: Richard Trevithick. Oxford University Press, 2004.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Andrew Vivian в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​