Ансуеър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Answear.com
Държава Полша
Адрес ул. Aleja Pokoju 18, 31 – 564 Kraków
Година на създаване 2010
Президент Krzysztof Bajołek
Акционери Forum X Closed Investment Fund, MCI.PrivateVentures Closed Investment Fund
Стокова борса Warsaw Stock Exchange
ISIN PLANSWR00019
Action symbol ANR
Финансови Данни (2020)
Приходи 409 457 PLN
Web page

„Ансуеър“ е международен моден мултибранд онлайн магазин, който предлага дрехи, обувки, аксесоари, спортни стоки и маркови изделия за дома. Към момента Answear оперира на 10 пазара: България, Гърция, Кипър, Полша, Румъния, Словакия, Украйна, Унгария, Хърватска и Чехия. Всеки месец онлайн магазинът Answear.com[1] се посещава от над 11 милиона потребители.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Ансуеър“ започва своята дейност в Република Полша през 2011 година. Магазинът веднага се отличава с програмата си за лоялни клиенти „Ансуеър Клуб“, която предлага приспадане на отстъпка от всеки закупен артикул, която се използва при следващо пазаруване. През 2012 г. тази програма се оказва иновация за модната електронна търговия.

Държави, в които „Ансуеър“ оперира

2013 г. среща компанията с инвестиционния фонд MCI Venture Capital, които инвестират в развитието ѝ и „Ансуеър“ започва да отваря нови пазари в Централна и Източна Европа.

2014 г. е ред на Чехия и Словакия да се присъединят към семейството, 2015 г., Румъния и Украйна, 2016 г. е ред на Унгария, последвана през 2018 г. от България. Последните държави, които се включват към портфолиото на компанията са Гърция, Хърватска и Кипър през скорошната 2021.

За момента складовата база на „Ансуеър“ се намира в Краков, Полша, където е преместена само за нощ от предишната ѝ локация Skawina: сериозно предизвикателство и успешна операция, извършена през 2019.

Септември 2020 компанията започва процедура към Полския финансов регулатор с цел търгуване на акциите ѝ на полската стокова борса. През декември същата година е регистрирана и оценена на стойност над 80 милиона полски злоти (над 34 милиона лева).

През януари 2021 г. „Ансуеър“ официално започва да търгува акции на Варшавската стокова борса, като те се покачват мигновено: с 19,6% след официалната регистрация.

2021 е и годината в която компанията мигрира изцяло на собствена платформа за онлайн търговия и поема по нов маркетингов път и стратегия: вдъхновена от силните и успешни жени с кауза и призвание. Основното послание на „Ансуеър“ в “Lifespiration започва тук“[2] или „Онлайн магазин, който вдъхновява“.

Специални проекти[редактиране | редактиране на кода]

През годините „Ансуеър“ се утвърждава като компания, която инициира колаборации и собствени проекти, не само свързани с модата, а такива които дават възможност на различни хора да развият талантите си или да сбъднат мечтите си.

В началото на пандемията Компанията инициира предизвикателството Catch the moment[3], предизвиквайки хората да останат вкъщи, но активни. Посланици на инициативата за България са шеф Божана Кацарова, телевизионната водеща Андреа Банда Банда, инфлуенсърите Теа Минкова, Биляна Славейкова и Алис Симеонова.

През годините „Ансуеър“ е организирал социални предизвикателства, като Project Packshot[4] предизвикващ млади стилисти и фотографи да създадат кадри и да спечелят фотосесии във водещи модни и лайфстайл списания, както и парична награда.

През 2021 г. започна и конкурсът Lifespiration starts here[5], който дава възможност на хората да уловят с камерите на телефоните си красив момент по предварително зададена тема и да спечелят парична награда, за да сбъднат една своя мечта. Затова и в състава на журито са: Симона Дянкова, златна олимпийска медалистка от Токио, Прея, R&B певица, и Гери Турийка.

answear.LAB: собствена марка[редактиране | редактиране на кода]

Oфис на „Ансуеър“

През 2014 г. е представена собствената марка на компанията: „Ансуеър“. През 2020 г. тя е репозиционирана, търсейки по-високо качество, по-сигурни източници на материали и по-дизайнерска и индивидуална концепция. Новата марка answear.LAB работи с малки производители и е фокусирана върху капсулни колекции. Философията на бранда е да подкрепя близостта между жените, както и техните призвания и интереси. През 2021 г. марката представя своя устойчива модна колекция (Ethical wardrobe), вдъхновена от Световния ден на Океаните, която става постоянна част от годишните капсулни колекции на бранда. Същата година остава в историята на answear.LAB и със запомнящата се Girl Power линия[6]. В България представянето ѝ дамски stand-up комедиен формат, в който пет жени разказват за провалите си. Между тях са певицата Алекс Раева, Красимира Хаджииванова, съосновател на платформата Майко Мила, Оля Малинова, управляващ партньор на Trastena Wines и създател на Три жени на микрофона – форматът зад най-големите стенд ъп спектакли в България, Гери Турийска, основател и собственик на Пощенска кутия за приказки и Пам Велидис, социолог, автор и модел .

Приходите от разпродаденото за по-малко от седмица шоу, както и тези от колекцията са предоставени благотворително на фондация Оле Мале и Български Фонд за Жените[7].

Модел на работа[редактиране | редактиране на кода]

Екологичните опаковки на „Ансуеър“

„Ансуеър“ е онлайн магазин за различни марки, който предлага продукти от различни ценови категории от над 400 марки от цял свят. Компанията разчита на собствен логистичен център, който позволява оптимизиране на разходите и подобряване на логистиката. Всички продукти, включени в поръчката, се изпращат в една опаковка – в името на околната среда и удобството на клиентите. „Ансуеър“ предлага разнообразни методи за доставка и плащане, фокусира се върху бързата доставка и качеството на услугите.

„Ансуеър“ в България[редактиране | редактиране на кода]

През 2018 „Ансуеър“ стъпи и в България [1]. Лица на кампанията са актрисата Ралица Паскалева, моделът Глория Петкова и журналистът-блогър Биляна Славейкова (Bibons).

Официалното представяне на бранда пред публика беше организирано на 08.03.2019 г., когато в галерия „Структура“. „Ансуеър“ събират над 100 известни личности, сред които Белослава, Глория Петкова, Яна Маринова, Луиза Григорова, Доротея Толева, Ваня Щерева и други. Специален гост на събитието е DENA, която е една от най-популярните звезди в клубната сцена на Берлин.

През следващите две години, „Ансуеър“ продължава да организира събития на локално ниво и да работи с популярни личности, сред които са Биляна Славейкова (Bibons), Теа Минкова, Божана Кацарова, Алис Симеонова и Андреа Банда Банда.

В края на 2020 година, „Ансуеър“ стартира собствената си марка answear.LAB. Тя цели да помага на жените в това да се чувстват по-уверени, като им предлага тренди и качествени дрехи на добра цена. Първата кампания[8] на бранда е заснета в Княжеския дворец в София и лица на кампанията са актрисите Койна Русева, Теодора Духовникова и Радина Боршош.

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

„Ансуеър“ получава първата си награда 6 месеца след създаването си. Оттогава досега е брандът е спечелил над 50 награди в областта на електронната търговия, включително:

  • Награда Webstar за уебсайт на годината за 2011 г.
  • Награда за най-добър онлайн магазин в модната индустрия за 2012 г. от Fashion Website Awards
  • Награда в категорията „Откритие на 2013 г.“ от Consumer's Laurel 2013
  • Награда за качество, доверие, репутация (2014 г., 2015 г.) от The Good Brand award
  • Награда в категорията за най-добър онлайн магазин от E-Commerce Innovation Awards 2017
  • Награда в категорията „Най-добра кампания за есенна кампания“ от E-commerce Polska Awards 2018
  • Награда в категорията Think out of the box от E-commerce Polska Awards 2018
  • Ukrainie Награди от Favorites of Success 2017, 2018
  • Награда в категорията „Най-добри в трансграничния сектор“ от E-commerce Polska Awards 2019
  • Награда за най-добър онлайн магазин за транспорт / външна търговия Superbrands 2020 от E-commerce Innovation Award 2019
  • Награда на IN2 Sabre 2021 в категорията „Най-добро използване на снимки от социалните мрежи“ за проекта #CatchTheMoment

Бележки[редактиране | редактиране на кода]