Антропоморфия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Антропоморфизъм)
Не бива да се бърка с персонализация – термин от техническите и компютърните науки.
На тази илюстрация от Мило Уинтър на басня от Езоп, „Северния вятър и Слънцето“, антропоморфен северен вятър се опитва да съблече пелерината на един пътник.

Антропоморфия или антропоморфизъм (от старогръцки ανθρωπος, антропос – „човек“; и μορφη, морфе – „форма“), също персонификация[1] (от френски: personnifier – персонифицирам, приписвам човешка форма на неща или абстракции, от фр. personne[2]) е приписване на човешка форма и други характеристики на животни, неодушевени предмети и обекти, природни феномени и стихии, концепции или митологични същества. Терминът антропоморфия датира от средата на 18 век [3].

Персонификацията е фигура на речта и е използвана в Западната и европейската литература от времето на Омир[4]. Тя е особено често срещана в алегорията[4].

Характерно за голяма част от религиите по света е да изобразяват божествата, които почитат, в антропоморфен вид – т.е. с външност, мисли, чувства, желания и отношения, подобни на човешките. Такива примери можем да намерим в Гръцката, Римската и др. митологии. В тотемистичните религии божествата най-често са зооморфни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Персонификация и персонализация са термини от международната лексика, и двете имат произход френското personne, но докато персонификация е внесена в български и английски от френски personnifier, персонализация е английска дума от 1747, personal + -ize, и е придобила международна употреба, заради техническия английски.
  2. ((en)) personify, Etymology dictionary
  3. Дъглас Харпър, „Онлайн етимологичен речник“ – ((en)) anthropomorphism
  4. а б ((en)) personification
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Anthropomorphism в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​