Ахмед Хадърчали

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Ахмед Хадърчали (Хадърчалъ) е български общественик от турски произход, дългогодишен общински съветник във Варна, Княжество България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Според изследователите на живота на Петко Киряков, Ахмед Хадърчали произхожда от село Хадърча във Варненска кааза, Силистренски еялет на Османската империя. Обучава се в духовно училище и става имам в селото. След Освобождението се преселва във Варна, където отваря кафене в близост до Тахта джамия в Турската махала. На първите редовни избори за градски съвет, проведени на 31 ноември 1878 година Ахмед ефенди е избран за член на Варненския общински съвет.[1][2]

През 1888 г. заедно с Никола Провадалиев са избрани за помощници на новия кмет на Варна Киро Меразчиев. По съображения, че новоизбраното ръководство е съставено от неграмотни лица, на това се противопоставят девет от членове на Общинския съвет, които подават оставка.[3] Сътрудничеството с радославистите продължава, когато на проведените общински избори във Варна през 1894 г. Ахмед ефенди е избран за общински съветник от Бюрото на Народната партия [4] На 11 септември същата година, Ахмед Хадърчали е избран за народен представител в VIII обикновено народно събрание.[5] През 1895 г. е част от листата на опозиционната Либерална партия (радослависти), но е преизбран за член на Варненския общински съвет.[6] На следващите избори за IX обикновено народно събрание се наблюдава отлив на подкрепа и Ахмед ефенди не е избран за делегат от Варна.[7] Продължава участието си с Либералната партия в общинския съвет и след изборите през 1899 г.[8] Запазени са сведения, че Ахмед Хадърчали е кандидат за общински съветник и през 1902 г., а през 1913 г. отново е кандидат за депутат в предсрочните избори[9], обявени в резултат на неуспешната политика при Балканските войни.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]