А. Скот Бърг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
А. Скот Бърг
А. Скот Бърг, 2013 г.
А. Скот Бърг, 2013 г.
Роден4 декември 1949 г. (74 г.)
Професияписател, журналист
Националност САЩ
Активен период1978 –
Жанрбиография
НаградиНационална литературна награда (1980)
„Пулицър“ Пулицър (1998)
Уебсайтascottberg.com
А. Скот Бърг в Общомедия

А. Скот Бърг (на английски: A. Scott Berg) е американски журналист и писател на бестселъри в жанра биография. Издаван е в България и като Андрю Скот Бърг.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Андрю Скот Бърг е роден на 4 декември 1949 г. в Норуок, Кънектикът, САЩ. Израства в Лос Анджелис. През 1971 г. завършва с отличие английска филология в Принстънския университет. Дипломната му работа е за Максуел Пъркинс – легендарният редактор, който „открива“ Ф. Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Томас Улф, Марджори Кинан Ролингс, Алън Патън, Джеймс Джоунс, и десетки други важни писатели.

В следващите седем години разширява разработката си в книгата „Геният“, която е публикувана през 1978 г. Книгата се превръща в национален бестселър и печели Националната награда за литература на САЩ. През 2016 г. книгата е адаптирана в едноименния филм с участието на Колин Фърт, Джъд Лоу и Никол Кидман.

Малко след публикуването на „Геният“, Самюел Голдуин-младши му предлага изключителен и неограничен достъп до личните и бизнес документи на баща си, Самюел Голдуин. За работата си печели стипендията „Гугенхайм“, и прекарва осем години и половина в проучване и писане. Книгата му „Голдуин“, издадена през 1989 г., описва не само историята на живота на завладяващия филмов магнат, но и историята на американската филмова индустрия от нейния произход в началото на 20 век до 80-те години. Книгата става бестселър и е високо оценена от критиката.

За биографията „Линдберг“ от 1998 г. е удостоен с наградата „Пулицър“. През 2003 г. излизат биографичните мемоари, основани на двайсетгодишното приятелство на Бърг с Катрин Хепбърн, „Спомени за Катрин Хепбърн“, и веднага оглавяват класацията на най-продаваните книги на „Ню Йорк Таймс“.

А. Скот Бърг живее с партньора си Кевин Маккормик, филмов продуцент, в Лос Анджелис.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Max Perkins: Editor of Genius (1978) – национална награда за литература
    Геният, изд.: ИК „Колибри“, София (2016), прев. Надежда Розова
  • Goldwyn: A Biography (1989)
  • Lindbergh (1998) – награда „Пулицър“
  • Kate Remembered (2003)
    Спомени за Катрин Хепбърн, изд.: ИК „Лик“, София (2005), прев. Людмила Андреева
  • Wilson (2013)

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 1982 Making Love
  • 2001 American Masters – документален тв сериал, 1 епизод
  • 2016 Геният, Genius – по романа

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата A. Scott Berg в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​