Барутница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Барутници в полски музей

Барутница е съд с различна форма за съхраняване и пренасяне на неголямо количество барут. В гърловината си обикновено има мярка за дозирането на барута. Произвеждала се е от рог, кожа, дърво, мед, сребро.

Барутниците често са украсявани с инкрустации, резба и литографии. Съществуват от края на 15 век и до началото на 20 век.

Барутницата е задължителен атрибут във военното снаряжение на стрелците, мускетарите, казаците и ловците, използващи шомполни пушки. С въвеждането на унитарните патрони в края на 19 век необходимостта от барутниците изчезва.

Барутницата за запала в руския език се нарича Натру́ска.

Изображението на барутници се използва в хералдиката. Например, на герба на Федералното агентство по държавните резерви на Руската Федерация, на герба на град Шостка, герба на град Кривой Рог.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пороховница“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​