Направо към съдържанието

Шуменски безистен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Безистен (Шумен))
Шуменски безистен
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение
Видбезистен
МестоположениеШумен, България
Стилосмански
ИзгражданеXVI век
Етажи1
Статутпаметник на културата
Състояниеподдържан

Шуменският безистен е османска обществена сграда в град Шумен, България, най-старата в града. Обявен е за архитектурен и исторически паметник.

Сградата се намира източно на около 150 м от Томбул джамия на място, където около XVI век се оформя т.нар. Шейтан чаршия. Построен е от дубровнишките търговци, вероятно в края на XVI век, когато българите все още били преобладаващо население в града. Там са складирани и излагани за продажба докарани с кервани ценни стоки и опазвани от ограбване и опожаряване.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В план сградата представлява правоъгълник, ориентиран с дългата си ос в направление изток-запад. Тя е двуетажна, със самостоятелен достъп за всеки етаж. Долният етаж е достъпен от 2 странични широки врати, както и от южна – главна, а горният етаж има само врата от север в средата на дългия северен зид, която поради денивелацията на терена идва на ниво с улицата от северната страна. Сградата има значителни размери: дължина 41,81 м и ширина 22,9 м. От тези очертания на юг се издава монументален портик с размери 15,58 м на 4,48 м, който представлява главния вход за долния етаж. Околовръстните зидове са изградени от големи каменни блокове, донесени от развалините на престолните български градове. Зданието е направено изцяло на варов разтвор.

В края на ХVІІ век от източната му страна е изградена банята Сунтур хамам.

История[редактиране | редактиране на кода]

През османския период Безистенът е бил керванджийски хан, известен като „Деве хан“. Имало е и няколко занаятчийски магазина на българи и арменци. Във военно време е използван за военен склад, както и за склад на турските тютюнопроизводители. През ХVІІ век връзките с Дубровник отслабват и Безистенът загубва значението си на оживено градско средище.

През 1809 г. сградата е ремонтирана основно и е отдадена под наем на търговци евреи за складове и покрит пазар. След Освобождението до към 1960-те години е ползвана със същото предназначение. През 1980-те години е ремонтиран и преустроен в търговски център, действал около 20-на години.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Иванов В., Пеев З., „Старият Безистен в Шумен“, в-к „Шуменска заря“, бр. 50, 10 март 2000
  • Енциклопедия: Шуменска област, стр.62, Изд. Захарий Стоянов, 2011, ISBN 978-954-09-0627-0
  • Тулешков, Н. Крайпътна архитектура на късното средновековие. - В: Българско архитектурно наследство, кн.1, С., 1994, 69-70. С възстановка на плана му