Беседа:Георги Иванов (космонавт)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Намерих няколко снимки на Георги Иванов, като общо взето почти всички са от една и съща дата. Ето ги:

Чудя се дали можем да ги използваме. Това са определено публични снимки и мисля, че са публично (обществено) достояние в най-пряк смисъл. --Webkid 12:57, 1 апр 2005 (UTC)

Не знам дали това е приложимо в случая, но виж commons:Template:PD-Soviet. --Спас Колев 13:31, 1 апр 2005 (UTC)
Не се бях сетил. Но не знам дали е приложимо — това се отнася до ССР-и. Паспортни снимки като [:http://www.videocosmos.com/images/calendar/02071940.jpg] не са ли обществено достояние? Не се изисква особено голям творчески дух, за да направиш такава снимка. --Webkid 14:03, 1 апр 2005 (UTC)
Не знам, но някъде гледах, че по румънския закон за тях се иска изрично съгласие на изобразения (!!!). Надявам се, че това не ни засяга усмивка. --Спас Колев 14:58, 1 апр 2005 (UTC)

Заигравате се с руснаците.. А забравяте думата "матерен език".. Кой е приземил ракетата?? Знаете ли че Семенов е получил инсулт.. Главният конструктор на ракетата!! По повод на създалата се ситуация!! Спукал се е да им дава указания!! 85.118.68.161 14:59, 29 август 2016 (UTC)марк[отговор]

Цитат от Елисеев[редактиране на кода]

Премествам тук цитат без посочен източник:

"Съветският и българският космонавт Николай Рукавишников и Георги Иванов трябваше да летят с кораба "Союз" към станцията "Салют". Но за съжаление, когато до мястото на скачването останаха едва двеста метра, един от двигателите на кораба "Союз" се изключи. За първи път, и като че ли това беше единственият случай, стана толкова тежка авария, която изобщо постави под въпрос завръщането на космонавтите на Земята. Разбира се, скачването беше невъзможно. Ние решавахме, как да спасим екипажа. Трудно е да ви разкажа с думи, какво изживяхме през онази нощ. Въпреки това ние взехме решение да се използват резервният двигател, малкият двигател и цялото гориво на борда, за да се излезе от орбита и да започне движението към Земята. С невероятни усилия на техническата мисъл и човешката воля екипажът беше спасен. Анализирайки този сложен и извънреден полет, държавната комисия стигна до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшно развитие на космическите полети. А поведението на космонавтите беше преценено като мъжествено и единствено правилно." (Спомени на ръководителя на полета – летеца-космонавт Алексей Елисеев, април 2001)

Спас Колев 13:37, 22 май 2008 (UTC)[отговор]

Успешно приземяване[редактиране на кода]

Доколкото ми е известно, за да се осъществи маневрата "приземяване" на кой да е космически кораб ,трябва непременно да заработи някакъв двигател . Това е необходимо за да започне отнемането от скоростта на движение на кораба , т.е. двигателят изпълнява функцията на спирачен двигател . Виждам, в поместения цитат на Елисеев , че от щаба за управление на полета са мислили доста по въпроса как да върнат живи на земята двамата космонавти . За мен остава открит въпросът , дали от щаба на земята са имали все още възможността да управляват по някакъв начин полета (след отказа на главния двигател) или за всичко са разчитали на успешните действия на самите космонавти (Иванов и Рукавишников). А не по-малко интересен е и въпросът за това, как така ,все пак , въпреки крайно критичната ситуация , космонавтите все пак се приземяват в близост до Джезкасган (т.е. точно на мястото , където и трябва да се приземят при напълно успешен полет ( в подобни случаи [[1]] космически кораби са се приземявали в съвсем отдалечени райони (на хиляди километри) в [[2]]СССР от мястото , определено по план за кацане) ) . Как са успели да постигнат това ( двамата - Иванов и Рукавишников ), понеже при ръчно управление на полета трябва идеално добре да се определи самият момент за включване на спирачния двигател , което не е никак лесна работа според мен , ( а също и за неговото изключване ) . И , в крайна сметка , интересно за мен е каква е конкретната заслуга на Георги Иванов за успешното завършване на полета . 77.78.153.108 13:07, 4 август 2013 (UTC)Матей Атанасов .[отговор]