Бразилия (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бразилия
Brazil
Режисьор Тери Гилиъм
Продуцент Арнон Милчен
Сценарий Тери Гилиъм, Том Стопард, Чарлз Маккион
В ролите Джонатан Прайс, Робърт де Ниро, Ким Грайст, Йън Холм
Музика Майкъл Келмен, Кейт Буш
Оператор Роджър Прат
Разпространител Embassy International, Universal
Премиера 1985
Времетраене 142 мин.
Страна Великобритания
Език английски
Цветност да
Бюджет 15 млн. $
Външни препратки
Страница в IMDb

"Бразилия" e филм с режисьор Тери Гилиъм, вдъхновен от романа на Оруел "1984" и реализиран през 1985 г.

Сюжет[редактиране | edit source]

Дребният скромен бюрократ Сам Лаури (Джонатан Прайс) от високопоставено семейство се опитва да коригира печатна грешка, породена от инцидент с насекомо. Грешката обаче довежда до сериозни последствия — вместо опасен според властите терорист е убит съвсем друг човек, а Сам в желанието си да открие момичето от своите сънища Джил Лейтън (Ким Грейст) става враг на държавата.

Постепенно филмът разкрива на едно на пръв поглед фантастично, но ужасяващо общество. Общество на тотален контрол, където Министерството на Информацията е всесилно, а хората са се превърнали в безчувствени животни, реагиращи само на плътски удоволствия и вманиачени на тема "пластична хирургия".

Градът е смазващо грамаден, сив, без слънце и дървета. Пътищата са плътно отделени от лунния пейзаж наоколо с редица лъскави реклами. Зрителят непрекъснато се пита — това откъде ми е познато? И действително, във филма са вплетени много неща от съвремието, като са подчертани вледеняващо как безпрепятствено съжителстват лицемерието, безчувствеността, охолството, фалшът и бруталността. Най-честата реклама е на щастието, но в този нещастлив свят децата са изгубили детството си, възрастните — душите си. Над всичко е бюрокрацията и правилата.

Има и шум в системата — т.нар. "терористи", които взривяват бомби на обществени места с отчаяна надежда да събудят някого от безумния сън.

Сам открива любимата от своите сънища, но успява да прекара само един ден с нея. След това идва трагичният край за двама души, осмелили се да плюят на реда и правилата заради чувствата си. Бюрократичната машина ги смазва бързо и безмилостно.

Сам обаче не спира да мечтае до самия край.

Заглавието "Бразилия" на пръв поглед няма нищо общо с едноименната страна. Ето какво обяснява режисьорът Тери Гилиъм: "Веднъж в Порт Талбот, сив и студен град, на също толкова сив плаж видях момче, което си пускаше от портативно радио жива латинска музика. Тя му помагаше да се пренесе някъде далеч и правеше светът му по-малко сив".

Работни заглавия на филма са били "Бразилия", "Министерството", "Как се научих да живея със Системата", и "1984 1/2".

Участват[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]