Вилнюски университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вилнюски университет
Vilniaus universitetas
Университетът през XIX век
Университетът през XIX век
Основан1579 г.
Виддържавен университет
РекторАртурас Жукаускас
Преподаватели1334
Студенти20 643
МестоположениеВилнюс, Литва
СдруженияАсоциация на европейските университети
Сайтvu.lt
Карта Местоположение във Вилнюс
Вилнюски университет в Общомедия

Вилнюският университет (на литовски: Vilniaus universitetas) е най-старото висше учебно заведение в Литва. В Източна Европа е хронологично трети по ред сформиран след Кьонигсбергския унивреситет (1544) и Острожката академия (1576).

Преобразуван в университет на основата на създаденото през 1570 г. Йезуитско училище – за духовно противодействие на реформацията в западноруските /литовски/ земи по това време (в хода на контрареформацията). С акт на крал Стефан Батори от 1 април 1579 г. йезуитското училище е преобразувано в университет. Вилнюският университет е в основата на формираната специфична униатска култура в Жеч Посполита след брестката уния (1596).

До 1755 г., когато е основан Московския университет, или до времето на руското просвещение от XVIII век, Вилнюският университет е най-източния университет в Европа.

Първоначално е имал два факултета – по философия и теология. През 1641 г. са създадени и юридически и медицински факултет, които реално започват да обучават студенти през 1644 г. – юридическия, а медицинския – чак през 1781 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]