Висенте Гарсия Гонсалес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Висенте Гарсия Гонсалес
президент на Куба
Мандат14 декември 1877 – 15 март 1878
ПредшественикФрансиско Хавиер Сеспедес
НаследникМануел де Хесус Одорадо
Лична информация
Роден
Починал
4 март 1886 г. (53 г.)
Рио Чико, Венецуела Венецуела
Националносткубинец
Военна служба
Род войскиКубинска освободителна армия
Военно званиеГенерал
Войни/БиткиДесетгодишна война[1]

Винсенте Гарсия Гонсалес (на испански: Vicente García González) е кубински революционер и политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден през 1833 г. в Тунас.[2] Получава образованието си в Сантяго де Куба в Seminario San Basilio el Magno. От 1856 г. започва да участва в нелегални антииспански дейности.

С началото на първата война за независимост на Куба се присъединява към бунтовническите сили. Когато президентът Томас Естрада Палма е заловен от вражески войски през ноември 1877 г., вицепрезидентът Франсиско Хавиер Сеспедес свиква Камарата на представителите за да избере нов президент и Винсенте Гарсия Гонсалес е избран за този пост. Той е принуден да сключи примирие с испанците и след преговори да подпише Санхонския договор.

На 16 март 1878 г. Гонсалес напуска президентския пост и става главнокомандващ на републиканската армия. На 6 юни 1878 г. въстаническата армия официално капитулира, а на 7 юни Гонсалес напуска Куба с парахода Гуадалкивир и се установява във Венецуела, където е убит от испанците 8 години по-късно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гонсалес, Винсенте Гарсия“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​