Влахини езера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Влахините (Влахинските) езера са група от пет езера в Пирин, разположени между връх Вихрен и рида Гредаро. Те дават началото на едноименната Влахинска река.[1] Наричани са още Влахински езера. Името им идва от село Влахи, в чието землище са разположени езерата. Селото се намира значително по-ниско по течението на реката. Езерата са встрани от туристическите пътеки и рядко биват посещавани, но се виждат добре от околните върхове и от седловината Кабата. Те са пет, като едното от тях (второто по височина) определено доминира. То дава около 80% от общата площ на езерата, която надхвърля 85 декара и е отделено от останалите. Езерата не са напълно изследвани, поради което липсват някои точни данни.

Влахините езера гледани от Вихрен. Зад тях е ридът Гредаро, вляво - Муратов връх, а в далечината острият връх е Синаница.
Три от долните Влахински езера, гледани от Кабата
  • първото (второто по височина) е Голямото Влахино езеро, разположено на височина 2302 м. То е с елипсовидна форма и размери 400 х 245 м, площ 63,4 декара и максимална дълбочина 13,4 м. Водният му обем е 421 000 куб. м. То е едно от десетте най-големи и най-дълбоки езера в Пирин.
  • под него на 2300 м н. в. е най-малкото езеро, разположено на добре изразена тераса. Размерите му са 68 х 50 м, което прави около 3 декара площ, но то е доста дърбоко (8,4 м.), поради което водният му обем е значителен - почти 10 000 куб. м.
  • третото езеро се намира на 300 м северозападно от Голямото влахино езеро и на по-малко от 10 м от малкото, но на неговата височина. То е подчертано продълговато (145 х 100 м), но много плитко - до 80 см. Затова и обемът му е много малък - 4400 куб. м.
  • най-долното езеро (2291 м) има силно издължена форма (245 х 56 м) и площ до 10 декара. Обемът му е едва 9000 куб. м.
  • петото езеро е най-високото в групата. Разположено е всред клека на 2340 м н.в. северозападно от третото езеро - по източните склонове на ридът Гредаро. То е най-малко по площ - едва 1.2 декара.[2]

В езерата има пъстърва. Те се отичат чрез Влахината река, ляв приток на река Струма.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пирин и неговите бистри езера.
  2. "Пирин. Речник и пътеводител", Даутов, Николай, 2008, стр. 46
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.