Водна топка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Среща между Гърция и Италия

Водна топка, водно поло или уотерпул, е отборен спорт, който комбинира елементи от плуването и хандбала. Всеки отбор се състои от 6 играча и един вратар. Целта е отборът да отбележи колкото се може повече голове във вратата на противника.

Играта се състои от 4 части, като всяка част продължава 8 минути за мъже, а за децата са по 5 минути. Има три почивки, две от които са по две минути, а голямата почивка след втората част е пет минути. Преди всяка част топката се хвърля от един от съдиите в центъра на игрището и спринтьорите от всеки отбор се състезават за топката. Отборът, чийто спринтьор достигне първи до нея, я печели. Фалът във водната топка е много често срещан. Той се получава когато играч потопи противник или се държи неспортменски. Фалът се изпълнява, като подадеш на играч от своя отбор или си подхвърлиш топката. Ако фалът е на разстояние повече от пет метра тогава играчът, който го изпълнява, може да стреля. Дузпа се получава, когато играч потопи играч от друг отбор в своето наказателно поле. Съдията може да изгонва играч при груб фал или неспортменски прояви. Също така съдията може да изгонва и треньор ако той обижда или вика много силно. Ако един играч е натрупал три изгонвания, тогава той е изгонен до края на мача с право на смяна. Обикновено вратарите използват трамбовка, а нападателите и защитниците – кроул. Във водната топка са позволени безкрайно много смени. Могат да се използват и „тайм аутове“. Всеки отбор има право на три тайм аута. След тайм аута се изпълнява ,,мъртво време,,. То се изпълнява като отбора, който е взел тайм малта, влиза в половината на другия. Вратарят изпълнява, като подава на свой играч, а играча подава на своите съотборници.

Най-добрите български отбори са: Комодор Варна, Черно Море 1948 и Ликомотив - Никола Нанов.

Водната топка за пръв път е олимпийски спорт на игрите през 1900 в Париж. Това е първият колективен спорт в програмата на модерните олимпийски игри.

Външни препратки[редактиране | edit source]