Всеволод II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Всеволод II (Киев))
Всеволод II
велик княз на Киевска Рус

Роден
около 1094 г.
Починал
1 август 1146 г. (52 г.)

Религияправославие
Управление
Период1139 – 1146
ПредшественикВячеслав
НаследникИгор II
Герб
Семейство
РодРюриковичи
Братя/сестриИгор II
Всеволод II в Общомедия

Всеволод II Олгович е велик княз на Киевска Рус от 1139 до 1146. Заема мястото на своя братовчед Вячеслав и е наследен от по-малкия си брат Игор Олгович.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Олег Светославич и византийката Теофания Музалон.

От 1127 до 1139 Всеволод Олгович е княз на Чернигов. След смъртта на Ярополк II велик княз в Киев става неговият брат Вячеслав. Всеволод предявява претенциите към трона на наследниците на Олег Светославич, които съгласно системата за наследяване в Киевска Рус са по-основателни от тези на наследниците на Владимир Мономах. С голяма армия той наближава Киев и принуждава Вячеслав да се оттегли в Туров и да го признае за велик княз.

Управлението на Всеволод II е свързано с непрекъснати междуособни войни между многобройните наследници на Олег Светославич и Владимир Мономах, в които се включват и князете на Галич и Полоцк.

От 1116 Всеволод Олгович е женен за Агатия, дъщеря на Мстислав Велики и внучка на Владимир Мономах.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Всеволод Ольгович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Вячеслав велик княз на Киевска Рус (1139 – 1146) Игор II