Второ пришествие на Христос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Страшният съд, изображение върху дърво, картина от Фра Анжелико, (1451-1453)

Второто пришествие на Христос или Парусия (на гръцки [Δευτέρα] Παρουσία - [второ] идване, пристигане, присъствие) обозначава в християнската религия идеята за завръщането на Иисус Христос на земята в края на човешката история и идването на Божието царство. Второто пришествие се свързва често и със Страшния (последния) съд.

Визията за Второто пришествие на Христос се проявява и разбира по различен начин в различни християнски и дори мюсюлмански[1] деноминации и учения. На кратко, Второто пришествие е необходимо понеже при идването си като Месия, Иисус не е приет от подготвения 'Избран' народ. Поради това Божият идеал все още не е изпълнен на земята. Както по времето на Иисус, така и днес има две основни версии за начина на идването. Едни очакват буквално "Идване на Облаци", както погрешно се е очаквало и преди 2000 години. Други признават вероятността Той да се роди на земята под "Ново име". Те подкрепят достоверността за раждането на нова личност с Месиянска мисия със следните Библейски цитати; Отк. 12:5 (Раждането на безгрешно дете), Отк. 19:12 (Носи ново име), Отк. 2:26-28 (Иисус ще предаде мисията си на друг), Коринтяни 13:8-12 (Той ще разкрие 'Новата, пълна истина'), Мат. 11:14; 17:13 (Второто пришествие на Илия се е изпълнило чрез Йоан Кръстител - друг човек с друго име, но същата мисия). Символичното значение на 'Облаците' е обяснено в Посланието към Евреите 12:1, като "облак свидетели" - отделените от грешното, а не буквални водни изпарения.

Конкретният ден на Второ пришествие в Библията се среща като Господният ден [2]:

1 Солунци 5
Постоянна готовност за Господния ден
А за годините и времената, братя, няма нужда да ви се пише,
защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем.
Когато казват: Мир и безопасност!, тогава ще ги постигне внезапна погибел като родилните болки на бременна жена, и никак няма да я избегнат.

Бележки[редактиране | edit source]

  1. "Frage 65: Wie denken gläubige Muslime über das Kommen Jesu am Ende der Zeiten?..." (Какво мислят вярващите мюсюлмани за идването на Исус в края на времето?)
  2. Кой е Господният ден?

Външни препратки[редактиране | edit source]