Въртележка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Въртележка

Въртележка е увеселително съоръжение с кръгла платформа, върху която на различна височина са поставени отделни фигури. Тези фигури традиционно са дървени кончета, други животни или автомобили, на които може да се сяда и които при въртенето си около центъра на платформата се движат също надолу-нагоре и имитират галопиране. Тази атракция е съпроводена също така с музика и светлини. Може да се види на детски площадки, в циркове, в лунапаркове или паркове навсякъде по света. Предназначена е предимно за деца, но понякога служи за развлечение и на възрастни.

Друг вид въртележка е тази, при която седалките са закрепени за покрива с помощта на вериги или въжета и при въртенето поради центростремителната сила се получава ефект на „летене“. Този тип въртележки са потенциално по-опасни от другите. Днешните въртележки се задвижват с електрически двигател.

Думата въртележка може да има и преносно значение в смисъл на кръговрат на събития, бързо сменящи се предмети или хора, например „въртележка на директори“ в едно предприятие.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. въртележка // ibl.bas.bg. Институт за български език. Посетен на 2023-08-26.