ГПС Пуерто Рико

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ГПС Пуерто Рико
Global Premier Soccer Puerto Rico
Основан2015
Стадионняма сoбствен
ПрезидентМигел Моралес
Старши треньор Алехандро Лаин
ПървенствоЕкселънс Къп
2017Действащ шампион Шампион
СпонсорUniversal

Глобъл Премиър Сокър Пуерто Рико или наричан накратко ГПС Пуерто Рико (на английски: Global Premier Soccer Puerto Rico) е пуерторикански футболен клуб от столицата Сан Хуан. Няма собствен стадион, играе мачовете си в Баямон на стадион „Баямон Сокър Комплекс II“ с капацитет 750 зрители.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаден през 2015 година. Централата се намира в Уолтъм, Масачузетс, САЩ и е основана през 2001 г. Главната цел на „ГПС“ е да бъде лидер във футбола в Пуерто Рико. Основният фокус е развитието на млади футболисти в различни възрасти – от най-малките до професионалистите.

Още с основаването си е постигнато сътрудничество с „Байерн“ (Мюнхен). Като основен партньор „баварците“ гостуват на острова няколко пъти.

„ГПС“ притежава бази в 23 американски щата и в канадските градове Торонто и Калгари. В Пуерто Рико освен в Сан Хуан, академията развива свои секции още в Гуайнабо, Дорадо и Маягуес.

През януари 2017 г. към „ГПС“ се присъединявяат отборите на „Клубос Илевън де Дорадо“ и „Вия Андалусия ФК“ от Трухийо Алто. За треньор е назначен уругвайския специалист Алехандро Лаин.

Редовният сезон през 2017 г. в „Екселънс Къп“ е спечелен от „ГПС Пуерто Рико“ с 9 победи в 9 мача. Първото място го изпраща директно на финал, докато втория и третия „Баямон ФК“ и „Метрополитън ФА“, играят бараж. С равенство и победа с 3:1 „сините“ от Баямон отиват на финал срещу „ГПС“. Всичките мачове от турнира се провеждат на игрищата на „Баямон Сокъп Комплекс II“. Тъй като „ГПС“ няма собствен стадион, а „Баямон“ е близо до Сан Хуан, на практика двата отбора спорят в нещо като местно дерби. В първия мач е постигнато реми – 1:1. Във втория финален двубой „ГПС“ триумфира с минималното 1:0.

Младежката академия печели титлата почти веднага след своето основаване – в първия си сезон в елита на Пуерто Рико. В историятяа на ГПС блести обаче името на Хосе „Пику“ Родригес, който отбелязва първия си гол за клуба в официална среща. Това се случва на старта на „Екселънс Къп“ за победата с 3:2 над „Гуаяма ФК[1].

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. в-к „Меридиан мач“, бр. 5, 6 skwd, r2018 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]