Гризни оловото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гризни оловото
Bite the Bullet
РежисьориРичард Брукс
ПродуцентиРичард Брукс
СценаристиРичард Брукс
В ролитеДжийн Хекман
Кандис Бъргън
Джеймс Кобърн
Бен Джонсън
МузикаАлекс Норт
ОператорХари Страдлинг младши
МонтажДжордж Гренвил
Филмово студиоPersky-Bright Productions
Vista
Кълъмбия Пикчърс
РазпространителКълъмбия Пикчърс
Жанруестърн
Премиера26 април 1975
(Аделаида)
Времетраене132 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$ 4 000 000
Приходи$ 11 000 000
Външни препратки
IMDb Allmovie

Гризни оловото (на английски: Bite the Bullet) е уестърн на режисьора Ричард Брукс, който излиза на екран през 1975 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Базирана на действителни събития от началото на ХХ век, историята се отнася до изтощително конно надбягване на 700 мили (1100 км) през 1906 г., с награда, при която победителят взема всичко от $ 2000 ($ 60 300 днес) и начина, по който това се отразява на живота на различните му участници.

Петнадесетте колоритни състезатели включват: двама бивши Груби ездачи на име Клейтън и Матюс, които не могат да позволят приятелство да възникне между тях, ако възнамеряват да спечелят; Мис Джоунс, дама с малко добродетели; Карбо, пънкарско дете; Мистър, стар каубой с лошо здраве; Сър Хари Норфолк, английски джентълмен, който се състезава само заради чистия спорт; и мексиканец със зъбобол, който буквално трябва да захапе куршума. Всички трябва да се състезават срещу чистокръвна порода с шампионско родословие, собственост на Паркър, богат човек, който няма намерение да загуби.

Филмът засяга темите за спортсменството, жестокостта към животните, жълтата преса, расизма, края на Стария Запад и връзките на брака и приятелството. С напредването на състезанието условията подлагат на изпитание не само издръжливостта на конете и ездачите, но и техните житейски философии и значението на победата и поражението.

Когато госпожица Джоунс помага за освобождаването на нейния кавалер, каторжник окован с железни вериги, работещ на релсова линия, те открадват конете на състезателите и се опитват да избягат. Осъдените са преследвани и ездачите си връщат конете и състезанието може да продължи. Мис Джоунс, вече освободена от злонамереното влияние на бившия си приятел, язди в провинцията.

В крайна сметка, след като всички състезатели освен трима са изхвърлени от състезанието, Клейтън и Матюс пресичат финалната линия заедно като съ-шампиони, побеждавайки чистокръвния шампион за броени минути, за да спечелят паричната награда, плюс всички странични залози, които са поставили.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Джийн Хекман Сам Клейтън
Кандис Бъргън Мис Джоунс
Джеймс Кобърн Люк Матюс
Бен Джонсън Мистър
Иън Банен Сър Хари Норфолк
Ян-Майкъл Винсент Карбо
Робърт Донър репортерът
Джин Уилс Роузи
Марио Артеага мексиканец
Дабни Коулман Джак Паркър
Сали Къркланд Хъни [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли - „Гризни оловото“ // Internet Movie Database. Посетен на 10 април 2023.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]