Джо Кид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джо Кид
Joe Kidd
РежисьориДжон Стърджис
ПродуцентиСидни Бекерман
Робърт Дейли
СценаристиЕлмор Ленард
В ролитеКлинт Истууд
Робърт Дювал
Джон Саксън
МузикаЛало Шифрин
ОператорБрус Съртис
МонтажФерис Уебстър
Филмово студиоThe Malpaso Company
РазпространителЮнивърсъл Пикчърс
Жанруестърн
Премиера19 юли 1972
Времетраене88 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Джо Кид“ (на английски: Joe Kidd) е американски пълнометражен игрален филм уестърн от 1972 година, режисиран от Джон Стърджис. В лентата участват актьорите Клинт Истууд и Робърт Дювал.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В град Синола в Ню Мексико в началото на 1900 г. Джо Кид, недоволен бивш ловец на глави, е в затвора за лов на индианска земя и нарушаване на мира. Мексиканският бандит/революционер Луис Чама организира селски бунт срещу местните земевладелци, които изхвърлят бедните от земите на техните предци. Чама нахлува в съда и изгаря документите, чрез които са придобити земи от земевладелците. Богатият земевладелец Франк Харлан сформира отряд, за да залови Чама. Джо Кид е поканен да се присъедини, но той отказва. Харлан упорства и Кид се съгласява, след когато научава, че групата на Чама е нахлула в ранчото му и е нападнала един от работниците му. Отрядът е съставен от множество безмилостни мъже, някои от тях въоръжени с модерни оръжия, които имат много по-голям обсег.

Отрядът достига до село, което е близо до скривалището на Чама, обезоръжават селяните и ги принуждават да влязат в църквата. Те заплашват на определено време да убиват по петима мексикански заложници, докато Чама не се предаде. Харлан вече не вярва на Кид и го обезоръжава и го вкарва в църквата. Кид успява дръзко да избяга. Той спасява заложниците, като намира Чама и неговите съратници в планината и ги принуждава да се съобразят с желанията му. Кид уведомява Харлан и отряда, че ще предаде Чама на шериф Мичъл в града.

Когато Кид и плененият Чама пристигат в града, те откриват, че Харлан вече е там с останалите оцелели от групата му и планира да ги убие. За да стигне до затвора, Кид се качва на влак, който отклонява и преминава през салона на града. Следва престрелка между Кид и хората на Харлан. Кид триумфира над останалите мъже и успява да убие Харлан в сградата на съда, като се крие в стола на съдията. След престрелката, Чама се предава на шерифа. Кид удря шерифа (защото шерифът го е ударил по време на бракониерския арест), прибира нещата си и напуска града с Хелън.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Клинт Истууд Джоузеф Джо Кид
Робърт Дювал Франк Харлан
Джон Саксън Луис Чама
Дон Страуд Ламар Симс
Стела Гарсия Хелън Санчес
Джеймс Уейнрайт Олин Минго
Пол Косло Рой Ганън
Грегъри Уолкът шериф Боб Мичъл
Дик Ван Патен хотелиер
Лин Марта Елма [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли - „Джо Кид“ // Internet Movie Database. Посетен на 24 декември 2023.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]