Джърки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Телешко джърки
Телешко джърки

Джърки (на английски: jerky) са парчета месо, сушени в специални условия. Джърки може да се използва като самостоятелен продукт и като ордьовър.

История[редактиране | редактиране на кода]

Думата джърки е производна от думата в езика на индианците кечуа ch'arki, което означава „сушено, осолено месо“.[1][2] Сушенето на месо е един от първите методи за запазване на храната за оцеляване. В Европа джърки става популярно след кампаниите на Наполеон.

Джърки е изключително популярен продукт в САЩ и Западна Европа. От 1996 г. е ползван като храна за астронавтите на НАСА заради ниско тегло и високо калорично ниво.

Най-близкият като рецепта български продукт е пастърма. В Африка джърки се нарича билтонг.

Джърки се произвеждат в съвременни фабрики в сушилни пещи с принудителна вентилация и въздушно сушене. Комбинацията от бързо движение на въздуха и слабо нагряване изсушава месото до необходимата влага за няколко часа. След това готовите джърки се опаковат. Преди пакетиране месото трябва да се пастьоризира в пещ при температура 90 градуса, за да се унищожат патогените и да се увеличи срокът на годност. Вкусът не се влошава. Допуска се опаковане във вакуумни торби и в торби с въздушен заместител с инертни газове. Дългосрочното излагане на месото на светлина и атмосферен въздух води до окисление на мазнините и гранясал мирис и вкус. Допустимо избиване на сол на повърхността на джърки.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Globe trotting: Ecuador // Taipei Times, 15 юли 2006. Посетен на 6 февруари 2015.
  2. Feet in the Trough: Cured Meat // The Economist, 19 декември 2006. Посетен на 19 декември 2007.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Джерки“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​