Заман

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Заман (на турски: Zaman) е важен турски ежедневник с голям тираж[1], от порядъка на 650 000 броя[2]. Основан е през 1986 година и през 1995 г. става първият турски всекидневник с онлайн страница. В него се поместват национални, международни, бизнес и други новини. Колумнистите му отразяват текущи събития, интервюта, както и секция за култура. Вестник Заман има и българско издание.

Въпреки че е свързан с движението на Гюлен на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен[3], Заман не е притежание на Гюлен. Вестникът е консервативно настроен[4], с умерено ислямски мироглед[5]. Обявява, че е поддръжник на демократизацията и секуларизацията, но според мнозина Заман е ислямски или ислямистки източник[3][4][6].

Отначало подкрепя ислямистката Партия за справедливост и развитие, но с нарастването на влиянието и авторитаризма на нейния лидер и турски премиер Реджеп Ердоган, тя става по-критична. На 4 март 2016 г. турското правителство изземва контрола върху опозиционния вестник[7], с което се нанася удар по свободата на печата в страната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BPA Audit Figures Reveal Turkish Newspaper As Having One of the Largest Subscriber Bases in Europe. ClickPress. Посетен на 1 август 2009.
  2. Tiraj Архив на оригинала от 2016-11-23 в Wayback Machine.. Medyatava.com
  3. а б "Milliyet Gazetesi / Glen Dosyas". milliyet.com.tr.
  4. а б "Turkey - USA: Zaman launches daily edition in US" Архив на оригинала от 2016-03-05 в Wayback Machine.. editorsweblog.org.
  5. "Neighbors / Turban warfare". Haaretz.com. 23 януари 2008.
  6. Rachel Sharon-Krespin. "Fethullah Gülen's Grand Ambition: Turkey's Islamist Danger". Middle East Forum.
  7. Turkey seizes control of Zaman newspaper linked to Gulen. BBC News. 4 март 2016. Посетен на 4 март 2016.