Игра с подхвърляне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Игра с подхвърляне
Мъж подхвърля топка на дете
Информация
Играчи2 или повече
Момче подхвърля бейзболна топка
Улавяне на топка с „гмуркане“ в професионална игра на бейзбол

Играта с подхвърляне е една от най-основните детски игри, често играна между деца или между родител и дете, където участниците хвърлят един към друг топка, чувалче, фризби или подобен предмет напред-назад. В ранните етапи от живота на детето умението за хващане е добър начин за оценка и подобряване на физическата координация на детето.[1] По-специално, „ако едно дете не може да хване топка, която подскача, е малко вероятно детето да може да играе с подхвърляне“.[2] Повечето деца започват да могат да играят на подхвърляне около четиригодишна възраст.[1] Много четиригодишни деца инстинктивно затварят очи, когато топка се насочва към тях и може да отнеме известно време, за да преодолеят това. Играта с подхвърляне може да помогне за развитието на сръчност, координация и увереност.[1]

Тъй като играта с подхвърляне изисква поне двама участници и тъй като участниците могат да бъдат заменени по всяко време на играта, подхвърлянето може да се използва за поставяне на децата в социални ситуации, където те ще взаимодействат помежду си. Например, това може да стане, като първо накарате едно дете да играе с подхвърляне с възрастен и след това да включите други деца в играта или да замените друго дете вместо възрастния, в който момент възрастният може да напусне напълно.[3] Тъй като децата стават по-умели, придобитите умения се включват в по-сложни игри, които се играят с по-големи групи участници, като „горещ картоф“, „народна топка“ и „пиян морков“. Играта на улов може да подобри способността за спортове, които включват хващане и хвърляне, като спортове с бата и топка, американски футбол и баскетбол.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Berry Brazelton, Margaret A. Kenna, The Children's Hospital Guide to Your Child's Health and Development (2001), p. 224. ISBN 9780738202419.
  2. Marjorie Kostelnik, Alice Whiren, Anne Soderman, Guiding Children's Social Development and Learning (2014), p. 219. ISBN 978-1285743707.
  3. Natalie Elman, Eileen Kennedy-Moore, The Unwritten Rules of Friendship: Simple Strategies to Help Your Child Make Friends (2008), p. 133. ISBN 978-0316917308.