Игрите на дявола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Игрите на дявола
Before the Devil Knows You're Dead
РежисьориСидни Лумет
ПродуцентиПол Пармар
Браян Линзе
Уилям С. Гилмор
Майкъл Черензие
СценаристиКели Мастерсън
В ролитеФилип Сиймур Хофман
Итън Хоук
Мариса Томей
Албърт Фини
МузикаКартър Буруел
ОператорРон Фортунато
МонтажТом Суартуаут
РазпространителТинк Филм
Премиера6 септември, 2007
(Германия)
Времетраене117 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$ 18 милиона
Приходи$ 25 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Игрите на дявола“[1] е американски криминален трилър от 2007 г. Сидни Лумет е режисьор на продукцията. Това е последният филм на Лумет, преди смъртта му през 2011 г.

Филма е по сценарии на Кели Мастерсън, а главните роли се изпълняват от Филип Сиймур Хофман, Итън Хоук, Мариса Томей и Албърт Фини. Името на филма идва от ирландската поговорка: „Нека бъдеш в рая поне половин час преди дявола да разбере че си мъртъв“. Действието във филма се развива непоследователно, като няколко пъти се връща назад и напред, а някои сцени са представени от различни гледни точни.

филма се появява в списъка с десет най-добри филма за годината на множество критици и е избран за един от най-влиятелните филми на 2007 г. от Американския филмов институт.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът се развива около двама братя, които организират обира на магазин за бижута, собственост на родителите им. Планът е обира да бъде осъществен без оръжия, насилие и без жертви, но когато един от съучастниците игнорира правилата и преминава границата, действията му предизвикват серия от събития след които, никой не остава незасегнат.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Лумет взима решението да заснеме „Игрите на дявола“ във HDTV след като експериментира с формата в сериала „Централна улица 100“. На пресконференция по време на кино фестивала в Ню Йорк през 2007 г., Лумет се оплаква от трудностите по време на снимките.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Before the Devil Knows You're Dead // ew.com, 24 октомври, 2007. Посетен на 18 декември 2019.