Изкуството да обичаш (Овидий)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за поемата на Овидий. За книгата от Ерих Фром вижте Изкуството да обичаш.

„Изкуството да обичаш“
„Ars amatoria“
АвторОвидий
Първо издание2 г.
Римска империя
Оригинален езиклатински
НачалоSi quis in hoc artem populo non novit amandi,
Крайinscribant spoliis Naso magister erat.
„Изкуството да обичаш“ в Общомедия

Изкуството да обичаш (на латински: Ars amatoria) е дидактическа поема, написана от римския поет Овидий. Написано на латиница и публикувано между годините 2 а. C. и 2 d. C. се състои от три книги или песни, в които той предоставя поредица от съвети за любовните отношения: къде да намерите жени, как да ги ухажвате, как да ги завладеете, как да поддържате любовта, как да я върнете, как да я предпазите от това да ни я откраднат и т.н.

Форма и съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че е произведение с дидактическо съдържание, духът и формата са тези на елегията. [1] Избраният метър не е хекзаметърът, обичаен в дидактическите стихотворения, а елегичният куплет, по-типичен за елегията.

Първите две книги или песни са адресирани към мъжете и техните теми са съответно „Как и къде да получим любовта на жената“ и „Как да запазим вече постигнатата любов“. Те са публикувани съвместно не по-рано от 2-ра година пр.н.е. C. нито след 1 d. В.[2]

Успехът на първите две книги го подтикна да напише Книга III,[3]посветена този път на жените под заглавието „Съвети за жените за съблазняване на мъж“. Вероятно е публикуван през 2-ра година след Христа. В. [4]

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

Успехът на работата е огромен. Въпреки това, неговите учения противоречат на официалния морал[3]и предизвикват подозрения сред най-консервативния сектор на римското общество, включително император Август, покровител на Овидий.

Дали поради получения натиск, или заради обикновен литературен въпрос, [3]в края на същото 2 а. C. или малко след като публикува Remedia amoris (Лекове за любов), произведение, в което той учи как да се предпазим от нещастна или пагубна любов.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Arcaz Well, Хуан Луис (2000). „Въведение“. Изкуството да обичаш; Любовни средства. Мадрид: Алианс . ISBN 978-84-206-3559-0 .

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Arcaz Well, стр. 17
  2. Arcaz Well, стр. 41 бележка 11. Тя се основава на две вътрешни данни на творбата, където през I 171-176 г. наумахия, празнувана от Август на 2 а. ° С.; и в I 177-180 той се позовава на експедиция срещу партите , която е била предприета около 1 сл. Хр. В. като предстоящо събитие.
  3. а б в Arcaz Pozo, p. 12
  4. Arcaz Well, стр. 42 бележка 12
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Arte de amar в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​