Иманярство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Иманяр)
Направо към: навигация, търсене

Иманярството е противозаконна дейност, извършвана от лица, наричани "иманяри", с цел лично облагодетелстване чрез нелегално добиване, продажба или препродажба на открити археологически експонати и ценности с колекционерска стойност.

Иманярството в България е особено силно развито. В края на 20в. например редица тракийски могили са тайно разкопани, а находките - изнесени за продажба в други страни. Унищожаването на културно-историческото наследство на България постепенно се превръща в предмет на обществена дискусия. Липсата на строги и организирани от държавата мерки за спиране на злоупотребата с историческите ценности на територията на Република България, въпреки множеството изказани мнения на учени (например Божидар Димитров и Николай Овчаров) в тази насока, дава повод в средствата за масова информация да се говори за "иманярска мафия", с която са свързани представители на изпълнителната и законодателната власт в страната.

Иманяр е лице, което търси предмети с висока археолохическа или номинална стойност — имане (напр. старинно злато), най-често чрез подземни разкопки, с цел лично обогатяване. Обикновено иманярите се насочват към съществуващи археологически разкопки, по исторически книги и сведения или по местни слухове. Иманярите рядко притежават необходимото познание за да откриват и запазват археологически предмети, и затова често ги повреждат. Иманярите не бива да се бъркат с така наречените "търсачи". Търсачите работят с металдетектор изследвайки горния слой на почвата за загубени артефакти. В много случаи те подаряват находки на музеите и са съгласни да сътрудничат на учените като им дават информация.