Исамбр

Лез Исамбр
Les Issambres
— морски квартал —
43.3447° с. ш. 6.7039° и. д.
Лез Исамбр
Страна Франция
Лез Исамбр в Общомедия

Лез Исамбр (на френски: Les Issambres) е морски квартал на град Рокбрюн-сюр-Аржан във Вар, департамент в регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг, югоизточна Франция.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен на брега на морето, върху 8 километрова брегова ивица, Лез Исамбр е най-южният район на града, по протежение на Националната магистрала 98. На запад от селото, от Сент Максим до Kап дез Исамбр, крайбрежието е с южно изложение, с изглед към залива на Сен Тропе. На изток от селото, от Kап дез Исамбр до Сент-Айгюлф, крайбрежието е със западно изложение, с изглед към залива Фрежус. Бреговата линия на Самбраситан се отличава със серия от широки естествени плажове и заливи, по протежение на които растат пинии, палми и коркови дъбове.

В селището Сан Пер, намиращо се под Кол дю Буньон, e концентрирана най-голямата част от търговската дейност на Исамбр.

Произход на името[редактиране | редактиране на кода]

На провансалски, името на града е lei Sambro, местен топоним, което означава „куха скала“.[1]

Съществуват и други теории за произхода му. Името Исамбр, es-sambres, може да произлиза от старофренската дума samart/somart, съществуваща и в провансалски, която означава „летен угар“. Смята се, че тази дума произхожда от галската дума samaro, което означава „летен“.

Според други източници, но по-малко вероятни, това име произлиза от Cimbres, народ от Северна Европа, победен от Марий в равнината Пуриер през 102 г. пр. Хр. Предполага се, че затова римляните назовали сегашния залив на Сен Тропе, sinus sambracitanus. Днес, този залив е понякога наричан „Самбраситански залив“.

Живописни места[редактиране | редактиране на кода]

  • Кол дьо Буньон, с гледка към брега и залива на Сен Тропе.
  • Залива Буньон и пясъчните му плажове
  • Льо Вивие Маритим дьо ла Гаярд, класифициран като исторически паметник.[2]
  • „Chemin des Douaniers“ (Митничарската пътека, Пътеката на митничарите), морска пътека, по крайбрежието.

Икономическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

  • Пристанището: с морска връзка до пристанище Сен Тропе[3]
  • Туризъм
  • Таласотерапия
  • Морски дейности: ветроходство, гмуркане, водни ски, джет ски, училище за управление на лодки

Развлечения и свободно време в Лез Исамбр[редактиране | редактиране на кода]

Между пясъчния плаж и стръмния залив, Лез Исамбр е истински рай на Френската ривиера. Този морски курорт ще ви позволи да се насладите на красиви гледки и дълги разходки по крайбрежната пътека.

Плажът Сан Пер е главният плаж на морския курорт Лез Исамбр. Дължината му е над 300 метра и е разделен на няколко публични и частни сектора. Наблизо има платен паркинг, както и няколко магазина. Пристанище Лез Исамбр, разположено в непосредствена близост до плажа Сан Пер, е дом на няколко малки лодки, риболовни кораби и развлечения.

В Лез Исамбр могат да се видят дивите заливчета по крайбрежната пътека, да се разгледа средиземноморската флора.

Личности, свързани с Лез Исамбр[редактиране | редактиране на кода]

Жан-Александър Рей (1861 – 1935)[редактиране | редактиране на кода]

Жан-Александър Рей (1861 – 1935), известен като Жан Рей, е собственик на „Société des Terres“ на Исамбр. Може да се каже, че той е този, който насърчава приятеля си Албер Бедус да се присъедини към Лез Исамбр. Инженер и бизнесмен, специалист по минно дело, управителен директор на Sautter-Harlé, член на Френския институт (Отдел за приложение на науката в индустрията, Академия на науките), чуждестранен кореспондент на Варшавската академия за технически науки, президент на Военноморската академия, на Сдружението на строителните инженери във Франция, Генералния съюз по електротехника и на Френското общество на електротехниците.

Реймон Бедус (1897 – 1972)[редактиране | редактиране на кода]

Реймон Бедус се премества в Лез Исамбр през 1920 г. Градски съветник от 30-те до 60-те години на 20 в., той допринася значително за развитието на тази част от крайбрежието на Вар и е собственик на вилата „L'Issambrette“ и почти всичко, което днес е селото Исамбр. През 1928 г., на 31-годишна възраст, той става администратор на агенция за недвижими имоти в Лез Исамбр, с подкрепата на баща си Албер Бедус.

Адриен Бомон (1894 – 1986)[редактиране | редактиране на кода]

Адриен Бомон е строителен предприемач и собственик на недвижими имоти, който се установява в Лез Исамбр през 1950 г. Както и за Бедус „провансалското село Сан-Пер“ ще се превърне в новото провансалско селище „Calanques des Issambres“ и ще бъде открито на 19 юли 1952 г. в присъствието на тогавашния кмет Жермен Олие. Адриен Бомон продължава работата на Бедус, като създава „новия Парк Исамбр“ на север от „Парк Исамбр“. Градски мечтател и строител, Бомон винаги е имал желание да изгражда жилищни комплекси в хармония с природата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Petit dictionnaire des lieux-dits de Provence, Librairie contemporaine 2003, page 23.
  2. Notice no PA00081702
  3. Navettes maritimes
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Les Issambres в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​