Йоаникий Мелнишки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Йоаникий.

Йоаникий
Ιωαννίκιος
православен духовник
Туниката на митрополит Йоаникий. Митра и енколпион от XIX век. Музей на византийската култура

Йоаникий (на гръцки: Ιωαννίκιος) е православен духовник, митрополит на Вселенската патриаршия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

В 1740 година Йоаникий е митрополит на Анкарската епархия (Αγκύρας), начело на която остава до 1753 година.[1]

От 1745 до 1753 година е мелнишки митрополит (Μελενίκου).[1][2][3]

В Музея на византийската култура в Солун е запазена архиерейската туника на митрополит Йоаникий - копринена дреха, бродирана със златни и сребърни конци. Отпред има усукани лозови издънки с гроздове, завършващи с овални медали, в които са изобразени апостолите. В големите централни рамки са изобразени Христос Вседържител на трон и Благовещение. На гърба е изобразено родословното дърво на Христос - дърво Йесеево. Йесей е изобразен легнал в дъното на дрехата и от него пониква лоза, чиито клонки завършват с пророци и прадеди. Седнала високо на трон е изобразена Дева Мария, която държи малкия Христос на ръце. На върха има златен двуглав орел, в средата на който има овален медал, изработен от многоцветен емайл с изображение на Света Троица. Малък надпис, бродиран със злато, информира, че дрехата е на епископ Йоаникий Мелнишки и че е дело на Христофор Жефарович.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Μπάκας, Ιωάννης Θ. Η εκκλησιαστική επαρχία Μελενίκου. Συμβολή στην εκκλησιαστική ιστορία της Σιντικής // Δήμος Σιντικής : Ο Χώρος και η Ιστορία του. Σιδηρόκαστρο, Δήμος Σιντικής, 2013. σ. 305. Посетен на 18 септември 2020 г. (на гръцки)
  2. Θρησκευτική και ηθική εγκυκλοπαίδεια. Т.8. Αθήναι, 1966, 926.
  3. а б Αρχιερατικός σάκκος επισκόπου Μελενίκου Ιωαννίκιου // Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Посетен на 29 септември 2021 г.
Неофит анкарски митрополит
(в 1740 – 1745)
Ананий
Кирил мелнишки митрополит
(1745 – 1753)
Филарет