Кавга в Лукаши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кавга в Лукаши
Ссора в Лукашах
РежисьориМаксим Руф
СценаристиВиктор Курочкин
В ролитеСергей Плотников
Кирил Лавров
Леонид Бийков
МузикаВалентин Левашов
ОператорСергей Иванов
РазпространителЛенфилм
Жанркомедия
мюзикъл
Премиера1959
Времетраене94 минути
Страна СССР
Езикруски
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Кавга в Лукаши“ (на руски: Ссора в Лукашах) е съветски филм от 1959 г. на режисьора Максим Руф заснет от киностудиото Ленфилм по мотиви от разказа на Виктор Курочкин „Съперници“. Премиерата на филма е на 19 декември 1959 година. 29 500 000 зрители са изгледали филма през 1960 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Във филма се разказва за жителите на село Лукаши, където непрекъснато всичко се чупи, защото на механика Виктор Туза (Леонид Бийков) не му е на душата техниката и не може нищо да оправи както трябва, а мечтае да бъде артист. Колхозниците се карат помежду си, но друг техник в близост няма.

Един ден в селото се връща уволнилият се от армията Костя Ласточкин (Кирил Лавров). За него ремонтите на представляват трудност. В Лукаши той среща юношеската си любов Лиза (Галина Теплинская) - самотна, ленива и лекомислена девойка, мечтаеща да замине да живее в големия град. Заслепен от любовта, той е единствения, който не открива никакви недостатъци в Лиза. Не забелязва и това, че в него е влюбено друго момиче - скромната Катя (Галина Василиева).

Бащата на Лиза, председателя на колхоза Пьотр Трофимов (Сергей Плотников), отначало се радва, че в Лукаши се е появил умел механик. Постепенно обаче опитите на Костя да промени начина на живот в колхоза към по-добър, му омръзват. Отношенията между Трофимов и Ласточкин се нажежават. Не остава нито един проблем, който те двамата да могат да разрешат мирно.

Във всеки спор и двамата намират поддръжници, но веднъж за малко не се стига до саморазправа. За щастие всичко приключва мирно, а председателят най-накрая разбира, че не е бил прав през цялото време.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата [[:ru:Special:Permalink/ 954740|„Ссора в Лукашах“]] в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​