Конструктор (играчка)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Конструктивни елементи („тухлички“) на Лего

Конструкторът е представлява набор от елементи използвани за конструиране на различни модели.[1] Елементите имат повече или по-малко стандартизирани физически характеристики и начин на закрепване едни към други. По този начин се улеснява конструирането на модели, защото се използват готови, често използвани елементи и не се налага да се борави със сложни инструменти (най-често елементите се съединяват на ръка). Това прави конструкторът лесен за употреба дори и от деца и затова е станал популярна играчка.

Видове конструктори[редактиране | редактиране на кода]

Магнитен конструктор

Конструкторите могат да се класифицират според различни техни характеристики:

  • Форма на елементите: тухлички, пръчици, панели и др.
  • Начин на свързване на елементите: механически, магнитно, без свързване (за подреждане)
  • Материал: пластмаса, метал, дърво и др.

Психологически и педагогически аспекти[редактиране | редактиране на кода]

Способността на хората да конструират модели е тясно свързана с пространствените им когнитивни способности. Например съществува ясна корелация между способността на децата да сглобяват предварително зададен модел с Лего и оценката на пространственото им мислене с психологически тест.[2] Въпреки че тази корелация не доказва причинно-следствена връзка, смята се че играта с конструктори способства развитието на пространствените способности на децата.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Речник на българския език: конструктор // Посетен на 13 март 2022.
  2. а б Brosnan, Mark. Spatial Ability in Children's Play with Lego Blocks // Perceptual and Motor Skills 87. 1998. DOI:10.2466/pms.1998.87.1.19. с. 19-28.