Крокодилът Гена (2010)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крокодил Гена
Крокодил Гена
РежисьориМакото Накамура
СценаристиЕдуард Успенски
Михаил Алдашин
Роман Качанов
МузикаМихаил Зив
РазпространителFfangoentertoyment
Жанранимация
приказка
Премиера2010
Времетраене19 минути
Страна Япония
Езикруски
Цветностцветен
Хронология
Чебурашка отива на училище
Чебурашка

Крокодил Гена (японски クロコダイル遺伝子 Tebur: сика, руски „Крокодил Гена“) е пълнометражен куклен анимационен филм, режисиран от Макото Накамура, в руската филмова версия (2010 г.), състоящ се от два части: „Чебурашка и циркът“ и "Съвети Шапокляк.

Това е версия на японския куклен сериал за Чебурашка от 2010 г., премонтиран специално за Русия под формата на пълнометражен филм, с някои разлики от японската версия. Японският сериал не беше показан в Русия поради несигурност на авторските права. Карикатурата беше пусната в руското разпространение на 5 юни 2014 г. , но разпространението беше спряно поради анулиране на сертификата за разпространение по искане на Союзмультфильм, както и поради несигурност с авторските права. Това решение беше оспорено и след подновяването на сертификата за разпространение филмът беше пуснат на 6 ноември 2010 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Карикатурата се състои от два части „Чебурашка и циркът“ и "Съвети Шапокляк.

Крокодилът Гена[редактиране | редактиране на кода]

Крокодилът Гена работи в зоологическата градина като крокодил, според книгата той има партньор - крокодилът Валера, който замества Гена през ваканциите. Всяка вечер той се прибира в самотния си апартамент. Накрая му омръзва да играе шах сам със себе си и решава да си потърси приятел. Животни и хора отговарят на обявите му за приятелство, разлепени из града. Първо идва момичето Галя с бездомното кученце Тобик, а след нея неизвестният за науката звяр Чебурашка, открит в кутия с портокали. Гена и новите му приятели решават да построят „Къща на приятелите“. Въпреки това, недружелюбнат старица Шапокляк, известна в целия град с хулиганските си лудории, иска да изиграе зъл номер на приятелска компания. По-късно обаче тя се разкайва и заявява това на всички писмено, връчвайки на Чебурашка бележка „Няма да го правя повече. Шапокляк“. Междувременно „Къщата на приятелите“ е завършена и всички, които участват в изграждането ѝ, стават приятели. „Къщата“ е превърната в детска градина, в която Чебурашка започва да работи като играчка.

Чебурашка и циркът[редактиране | редактиране на кода]

В първата част Чебурашка и Крокодилът Гена отиват в цирк и помогнете на момичето Маша да се представи добре на представление в цирка Във втор

Съвети Шапокляк[редактиране | редактиране на кода]

Във втората част стар магьосник идва в града, за да търси внучката си. Той моли Крокодила Гена и Чебурашка да я намерят и те приемат съвет къде да я намерят от Шапокляк, който им дава съвет

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

  • Чебурашка Лариса Брохман Олга Шорохова някои редове на Нозоми Охаши
  • Крокодил Гена Владимир Ферапонтов Хироши Цучида
  • Шапокляк Дмитрий Филимонов Тьо
  • Маша Олга Зверева Кий Китано
  • Магьосникът Александър Пожаров Шунджи Фуджимура
  • Лев Чандр Александър Груздев
  • Галя Олга Шорохова
  • Учител Антон Колесников

Надписи и сцена след надписи[редактиране | редактиране на кода]

Заглавията са показани на английски, като посочват целия филмов екип, римейк на песента „Синя карета“ и показват фотографии от Чебурашки и циркъта и Съветов Шапокляк. След надписите се показват вечерният град и събитията по време и след залез слънце.