Леонид Шмуц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Леонид Шмуц
Лична информация
Роден
Леонид Николаевич Шмуц
8 октомври 1948 г. (75 г.)
Ръст185 см
Поствратар
Юношески отбори
Трубник
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1965–1967
1967–1976
1977
1978
Трубник
ЦСКА Москва
СКА Киев
ЦСКА Москва
?
54
?
0
(?)
(0)
(?)
(0)
Национален отбор
1971 СССР2[1](0)
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства .

Леонид Шмуц (на украински: Леонід Шмуц; на руски: Леонид Шмуц) е съветски футболист. Почетен майстор на спорта на СССР (1967).

Известен от случая, когато в шампионата на СССР през 1971 г. в мач с Арарат Ереван той хвърля топката в собствената си врата. Тази история всъщност поставя краят на футболната му кариера.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Той дебютира с ЦСКА Москва през 1967 г. Година по-късно става резерва на основния армейски вратар Юрий Пшеничников. Способността на Шмуц е забелязана от треньора на съветския национален отбор Гавриил Качалин и той го взима на Световното първенство по футбол през 1970 г. На 17 април 1971 г. по време на мач за първенство между ЦСКА и Арарат, се случва следната комична ситуация: Шмуц започва да люлее с ръка топката, която възнамерява да хвърли на съотборник, но като вижда, че му се изпречва съперников играч, той се спира, поради което топката пада зад гърба му, а последвалият скок на Шмуц не успява да спаси ситуацията и си вкарва автогол.[2] Това е единственият гол в мача. След това Шмуц е психологически разстроен и започва да играе по-малко уверен. Треньорите започват да се доверяват на Леонид по-малко, пускайки го в игра все по-рядко, а номер едно на вратата става Владимир Астаповский. Шмуц остава още няколко години резервен вратар, след което завършва кариерата си в СКА.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Отборни[редактиране | редактиране на кода]

ЦСКА Москва

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шмуц, Леонид Николаевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​