Маделейн Рамберт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маделейн Рамберт
Madeleine Rambert
швейцарски психолог
Родена
1900 г.
Починала
17 май 1979 г. (79 г.)
Лозана, Швейцария

Националност Швейцария
Научна дейност
ОбластПсихология

Маделейн Рамберт (на немски: Madeleine Rambert) е швейцарски психоаналитик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1900 година в Лозана, Швейцария, в семейството на пастор от евангелистка църква. Завършва за учителка и специализира в работа с умствено изостанали деца. Отваря сграда за работа с такива деца в Кроа-сюр-Ромейнмотие. След това премества заведението в Лозана и започва да учи психоанализа в Института Жан-Жак Русо.

Става анализант на Реймон дьо Сосюр, а супервайзерска анализа провежда с Филип Сарасин в Базел. През 1942 г. става член на Швейцарското психоаналитично общество. В работата си с деца използва терапията с кукли. Според Рамберт в лечението на детето има три фази: екстериоризация на конфликта, съзнателна реализация и елиминиране на невротичния конфликт, и ново обучаване.

Рамберт продължава своята дейност като обучава учители в школата Песталоци през 60-те и 70-те години. Тя е един от първите психоаналитици, занимаващи се с детска анализа в Швейцария.

Умира на 17 май 1979 година в Лозана на 79-годишна възраст.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Rambert, Madeleine. (1938). Une nouvelle technique en psychanalyse infantile: le jeu de guignols. Revue française de psychanalyse, 10,1.
  • Rambert, Madeleine. (1945). Children in conflict, twelve years of psychoanalytic practice (Yvette Moxley, Trans.). New York: International Universities Press.

Източници[редактиране | редактиране на кода]