Мазсалаца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на Мазсалаца
Герб на Мазсалаца
Обща информация
Страна: Латвия
Район: Валмиера
Известен още като: Väike-Salatsi; Salisburg
Пощенски код: LV-4215
Телефонен код: +371-42
Страница в интернет: Официална страница
Население
Население: 32 412 
География
Местоположение на Мазсалаца
Местоположение: 57°52′ с. ш. 25°03′ и. д. / 57.866667° с. ш. 25.05° и. д.

Мазсалаца (произношение произношение) (на латвийски: Mazsalaca) е град в северна Латвия, намиращ се в историческата област Видземе и в административен район Валмиера. Руеина се намира на 140 km от столицата Рига и на около 20 km от държавната граница с Естония.

История[редактиране | edit source]

През повечето време от историята си Мазсалаца е познат с немското си наименование Залисбург, дадено му още, когато населеното място възниква през 1528. В тази година Великият майстор на Ливонския орден отдава територията на сегашния град Мазсалаца и околностите му на крупния феодал Винценс фон Щене. Интересен е фактът, че въпреки, че градчето е кръстено Залисбург в действителност не се дължи на наличието на някакъв вече съществуващ или по това време строен замък, а по-скоро на вече построените защитни валове около него. В онези времена такива валове се строяли почти само при наличието на крепост или някакво подобно военно укрепление. Години по-късно е построен и самият замък, който след поредицата от войни опостушили по-голямата част от сегашна Латвия е разрушен.

Едва през 1861 Мазсалаца започва да се развива с бързи темпове като през 1864 е един от най-гъсто населените в района. Въпреки динамичният живот Мазсалаца получава статут на град едва през 1928 по време на латвийската независимост в периода 1920-1940.

До 1919 Мазсалаца е част от историческата област Ливония, а след 1940 става част от Латвийската ССР.

Външни препратки[редактиране | edit source]