Майка Армения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Майка Армения“
Մայր Հայաստան
Изглед към паметника
Изглед към паметника
Карта Местоположение в Ереван
МестоположениеЕреван,  Армения
АрхитектСергей Меркуров
Рафаел Израелян
Изграждане29 ноември 1950 г.
Височина51 m
„Майка Армения“ в Общомедия
Въздушен изглед.

„Майка Армения“ (на арменски: Մայր Հայաստան, транслитерация: Mayr Hayastan, Майр Хаястан) е паметник-статуя, най-популярното визуално представено национално олицетворение на Армения. Намира се в Парка на победата в Ереван, Армения.[1]

Статуята днес е на мястото на старата статуя на Йосиф Сталин, създадена като символ на победата и мемориал за Втората световна война.[1] По време на сталинисткия период на СССР Григов Харутунян, Първи секретар на Комунистическата парния на Армения (като част от Съветския съюз), поръчва създаването на паметника. Той е открит на 29 ноември 1950 година. Автор е Сергей Меркуров. Пиедесталът е създаден от Рафаел Израелян. Той символизира трикрила базилика на арменска църква, като казва години по-късно, че вгражда този символ, защото „славата на диктаторите е преходна“.

През пролетта на 1962 година статуята на Сталин е махната, със заповед да бъде унищожена. Тогава е заменена от статуята „Майка Армения“, дело на Ара Харутюнян.

„Майка Армения“ е висока 22 m, с което цялата височина на монумента е 51 m, с включен пиедестала. Статуята е изкована от мед, а пиедесталът от базалт.

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на хълм, от който се открива изглед към цял Ереван и може да се възприеме като пазител на Арменската столица. Статуята „Майка Армения“ символизира мира чрез силата.

Всяка година хиляди арменци посещават паметника на 9 май и оставят цветя. В основата на паметника е и Музеят за военна история.

Източници[редактиране | редактиране на кода]