Механичната касапница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Механичната касапница
La charcuterie mécanique
РежисьориЛуи Люмиер
ОператорЛуи Люмиер
Филмово студиоЛюмиер
РазпространителЛюмиер
Жанркъсометражен
комедия
фантастика
Премиера1895
Времетраене50 секунди
Страна Франция
Езикням филм
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb

„Механичната касапница“ (на френски: La charcuterie mécanique) е френски късометражен ням филм от 1895 година, заснет от Луи Люмиер. Причисляван е към един от първите комедийни и фантастични филми в историята на кинематографията.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът показва измислена машина, която сама по себе си представлява голям шкаф, разделен на две части, на задната стена на когото е прикрепено ръчно задвижващо се колело. Трима касапина вкарват жива свиня в лявата част на машината, а от дясната на секундата започват да излизат готови кренвирши, свински крачета, шунка, опаковани месни деликатеси, готови за продажба и дори детски играчки. На предната стена на машината е изписан огромен надпис „Charcuterie Mécanique Craque à Marseille“.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Филмът е включен в селекцията „Първите филми на братя Люмиер“, издадена на DVD през 2003 година с коментарите на режисьора Бертран Таверние.
  • В енциклопедията „The Overlook Film Encyclopedia: Science Fiction“ редакторът Фил Харди определя филма като „първият научно-фантастичен филм в историята на кинематографията“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Механический мясник“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​