Мис Джери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мис Джери
Miss Jerry
РежисьориАлександър Блек
ПродуцентиАлександър Блек
СценаристиАлександър Блек
В ролитеБланш Бейлис
Уилям Къртиней
Чонси Дипю
ОператорАлександър Блек
Филмово студиоАлександър Блек Фотоплейс
Жанрромантичен
Премиера9 октомври 1894
Времетраене45 минути
Страна САЩ
Езикням филм
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb

„Мис Джери“ (на английски: Miss Jerry) е американски пълнометражен романтичен ням филм от 1894 година, продуциран и заснет от режисьора Александър Блек с участието на Бланш Бейлис и Уилям Къртиней. „Мис Джери“ не е точно филм, а по-скоро серия от поредни диапозитиви, последователно прожектирани върху голям екран с проектор за изображения, акомпанирани с разказ и музика. Това го прави първият в историята на кинематографията пример за пълнометражно драматично представление върху екран.

Премиерата на филма се състои на 9 октомври 1894 година в „Карбон Студио“ в Ню Йорк и веднага получава етикета „първата филмирана пиеса“. Докато останалите произведени по това време филми са късометражни документални или анимирани, „Мис Джери“ е първи опит да се създаде игрален филм от движещи се изображения, симулирайки движение чрез бързосменящи се диапозитиви на всеки 15 секунди. Само малка част от диапозитивите са се съхранили до наши дни.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Когато открива, че баща и изпитва сериозни финансови затруднения, Джери Холбрук (Бланш Бейлис) решава да започне да гради кариера на журналистка в сърцето на Ню Йорк. Докато работи, тя се влюбва в главния редактор на вестника, мистър Хамилтън (Уилям Къртиней) и двамата започват връзка. Джери получава предложение да продължи кариерата си в Лондон, което довежда до напрежение между нея и Хамилтън. В крайна сметка Джери приема да се омъжи за Хамилтън и двамата заедно потеглят към Лондон.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Miss Jerry в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​